OBA, gemeente en scholen werken aan meer leesplezier

DIEMEN De Diemense brede scholen, Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)en de gemeente slaan de handen ineen om het leesplezier en de leesvaardigheid van Diemense kinderen te verbeteren. 

Goed kunnen lezen en schrijven is belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving. Plezier in lezen, op school en thuis, helpt daarbij. Met een goede bibliotheek op school, deskundige leerkrachten en betrokken ouders wordt het leesplezier vergroot. 

Met een subsidie van de gemeente gaat de OBA samen met de scholen en aanbieders van voorschools onderwijs aan de slag in het Diemer Leesoffensief. Dit brengt de bibliotheek in de school, vanaf de peutergroep tot en met groep 8. De gemeente en de OBA werken al samen om volwassenen te helpen bij lezen, schrijven en werken op de computer. Bijvoorbeeld via het Leef en leerpunt in Huis van de Buurt ‘t Kruidvat. 

Leesplezier

Met het Diemer Leesoffensief wordt deze samenwerking verder uitgebreid. ‘We zijn blij dat we nu samen met de scholen en de OBA op school kunnen gaan werken aan het verbeteren van de leesvaardigheid van kinderen', aldus wethouder Jeroen Klaasse van onderwijs en kinderopvang. OBA is erg blij met een meerjarige en structurele samenwerking in Diemen. ‘Zo kunnen we echt verschil maken en is Diemen een voorbeeld voor een succesvol Leesoffensief', aldus Maarten Lammers, programmamanager OBA school.
De gemeente zet in op een gezinsaanpak waarbij onder andere onze scholen en bibliotheek een belangrijke rol spelen. Het leesoffensief in de brede scholen draagt bij aan deze gezinsaanpak. Ook wordt vanuit de gezinsaanpak ingezet op het verbeteren van de taalvaardigheid van ouders door bijvoorbeeld Nederlandse les in de basisschool aan te bieden via ‘Taal op school'.