Ko Out, bestuurslid van de afdeling Diemen van de PCOB.
Ko Out, bestuurslid van de afdeling Diemen van de PCOB. Foto: Trudy Kroese

Ko Out: 'Veel ouderen maken zich zorgen over babbeltrucs, pinpasfraude en internetbankieren'

In De Schakel is vrijdag 24 maart (van 14.00 tot 16.00 uur) een veiligheidsdag voor senioren over babbeltrucs en pinpasfraude.

DIEMEN De bijeenkomst in De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat 46-A is een initiatief van de afdeling Diemen van ouderenbond PCOB in samenwerking met de politie Diemen en Welzijn Diemen. De bijeenkomst is gratis, aanmelden is niet nodig.

Ko Out, bestuurslid van de afdeling Diemen van de PCOB: "Wij hebben zo'n 550 leden vanaf begin zestig jaar. Uiteraard maken veel van onze leden zich zorgen over babbeltrucs, pinpasfraude en internetbankieren. Om een voorbeeld te geven: zo'n kwart van onze leden durft niet via internet te bankieren. Zij maken de contributie aan de PCOB over via een handgeschreven overschrijvingsformulier of vragen hun kinderen of een buur om te helpen bij de betaling."

Er zijn vele soorten babbeltrucs. Het gebeurt dat er mensen aan de deur komen om bijvoorbeeld een pakket af te leveren en bij betaling de pincode afkijken, de pinpas omwisselen en vervolgens geld van de rekening van het slachtoffer halen. Maar het komt ook vaak voor dat mensen via een e-mail worden verleid om persoonlijke informatie te verstrekken zoals inloggegevens en wachtwoorden.

Tijdens de bijeenkomst in De Schakel zullen praktische voorbeelden worden gegeven en verschillende realistische casussen worden gespeeld, waarop de aanwezigen wordt gevraagd te reageren en zelf tips te bedenken. Er worden uiteraard ook tips gegeven om dergelijke situaties te voorkomen.
Na afloop van de bijeenkomst ontvangen bezoekers het boekje 'Senioren & Veiligheid', het Senioren & Veiligheid Tipkaartje en een brillendoekje.

De afdeling Diemen van de PCOB houdt elke woensdag tussen 9.30 en 12.00 uur een inloopbijeenkomst in De Schakel. Senioren kunnen dan langskomen en een afspraak maken voor begeleiding bij het veilig gebruiken van de computer.

De politie en gemeente waarschuwen inwoners van Diemen regelmatig voor babbeltrucs. Burgemeester Boog stuurde eind december 2022 aan alle inwoners van Diemen vanaf 60 jaar een brief waarin hij hen waarschuwde voor zogenaamde babbeltrucs. "Diemense politie krijgt de laatste tijd veel meldingen binnen van oplichters die aanbellen en met een smoes proberen binnen te komen. Ze willen dan geld of spullen stelen. Ook zijn er in Diemen oplichters actief die via de telefoon proberen geld los te krijgen of uw pincode te weten willen komen. Dit soort oplichters komt vaak betrouwbaar over, maar ze zijn dat niet. Het is natuurlijk heel vervelend dat dit gebeurt en de politie doet er ook veel aan om dat tegen te gaan. Dat er spullen en geld gestolen worden is al erg. Maar het kan ook erg veel indruk maken als het u gebeurt. Daar kunt u ongerust van worden of slecht slapen. Daarom is het belangrijk dat u goed oplet", schreef burgemeester Boog in de brief.
Hij gaf in de brief ook een aantal tips: "Doe niet zomaar de deur open voor een onbekende. Gebruik een kierstandhouder om de deur op een kier te zetten. Laat een onbekende niet binnen en laat uw deur niet openstaan, ook niet als u binnen iets gaat pakken. Banken sturen geen medewerker naar uw woning om uw pinpas of sieraden op te halen. Geef uw pinpas nooit uit handen. Banken vragen nooit via de telefoon om een pin- of beveiligingscode of om andere persoonlijke inloggegevens. Ook vragen banken nooit om directe toegang tot uw computer te krijgen."
De burgemeester adviseerde in de brief ook om mensen die te maken krijgen met iemand die verdacht lijkt rustig te blijven, geen risico te nemen en de politie te bellen via nummer 112. Voor meer informatie kan de website www.politie.nl/onderwerpen/babbeltruc.html worden bezocht.