Het leggen van struikelstenen in de Schoolstraat in 2019.
Het leggen van struikelstenen in de Schoolstraat in 2019. Foto: Trudy Kroese

'Meer aandacht voor Holocaust en Jodenvervolging'

De Ouderenpartij Diemen en de Onafhankelijke Partij Diemen willen de kennis over de Holocaust en Jodenvervolging verbeteren.

DIEMEN De gemeenteraadsfracties van de Ouderenpartij Diemen en de Onafhankelijke Partij Diemen hebben hierover een gezamenlijk een initiatiefvoorstel geschreven. De gemeenteraad discussieert vanavond over het initiatiefvoorstel.

“Die afnemende kennis over de Holocaust en de Jodenvervolging blijkt uit een recent onderzoek waarover Het Parool op 25 januari publiceerde. Daarnaast wordt de samenleving regelmatig opgeschrikt door antisemitische incidenten, onlangs nog met laserprojecties op het Anne Frankhuis, maar ook tijdens de coronapandemie met misbruik van Jodensterren en concentratiekampkleding”, aldus de fracties van de Ouderenpartij Diemen en de Onafhankelijke Partij Diemen. 

De twee gemeenteraadsfracties stellen voor dat de gemeente Diemen budget vrijmaakt zodat bezoeken kunnen worden gefaciliteerd aan het Namenmonument, het Holocaustmuseum, het Verzetsmuseum en Anne Frankhuis in Amsterdam en aan kamp Westerbork. "In eerste instantie voor de bovenbouwgroepen van de Diemense basisscholen, maar ook voor de leerlingen van een eventuele toekomstige middelbare school in Diemen en voor sportclubs, studenten, kerken en Welzijn Diemen. Dit moet ertoe leiden dat blijvend aandacht gegeven wordt aan de gevolgen van discriminatie en uitsluiting van de joden onder het nationaal-socialisme", aldus de twee fracties.
De fracties willen dat de gemeente met deze instanties gaat overleggen over het maken van een gezamenlijk programma.

Burgemeester Boog geeft in een eerste reactie op het voorstel aan dat hij blij is als de gemeenteraad extra middelen beschikbaar wil stellen voor bewustwording over de Holocaust: "Het college is al in gesprek over extra educatieve activiteiten in Diemen over de Holocaust. Fijn als dit vanuit de gemeenteraad ook ondersteund wordt. Zoals de initiatiefnemers in hun voorstel ook aangeven besteden we al veel aandacht aan de Holocaust, maar de komende jaren gaan we dat nog intensiveren. De totstandkoming van een lokaal Holocaust-gedenkteken in het nieuwe Van Gemertplantsoen is een belangrijk onderdeel daarvan. Daarnaast gaan we met alle partijen kijken hoe we de gruwelijkheden van de vervolging van de joden en andere bevolkingsgroepen in de Tweede Oorlog nog beter onder de aandacht kunnen brengen, zeker bij de jeugd. Dat is helaas hard nodig.”
In januari 2020 was er op het plein achter het gemeentehuis een tijdelijk Holocaustmonument: 'Levenslicht'. In Amsterdam is het Holocaust Namenmonument Nederland gebouwd. De gemeente Diemen heeft hieraan een financiële bijdrage geleverd door de namen van alle Diemense slachtoffers te ‘adopteren'. Ook heeft de gemeente Diemen de plaatsing van struikelstenen ondersteund, waarbij gedenktekens zijn aangebracht bij de vroegere woonhuizen van joden die gedeporteerd en vermoord zijn door de nazi's.