'Stemmen is vreselijk belangrijk'

DIEMEN Op 15 maart 2023 vinden er weer verkiezingen plaats, ook in Diemen. Op die dag kunnen inwoners de leden van Provinciale Staten in Noord-Holland kiezen en de leden van het algemeen bestuur van het waterschap in de regio Amstel-, Gooi- en Vechtstreek.

Burgemeester Boog roept alle inwoners van Diemen op om te gaan stemmen bij deze verkiezingen. "Stemmen is om verschillende redenen erg belangrijk. Ik snap natuurlijk best dat mensen niet altijd direct weten waar de provincie of het waterschap nou precies over gaan, maar het zijn beide belangrijke organen in onze democratie. De provincie heeft veel invloed op het gebruik van de ruimte, ook in Diemen. Waar is natuur belangrijk, waar kunnen wel of geen woningen gebouwd worden of waar mogen wel of geen windmolens komen. De provincie gaat over de vestiging van grotere bedrijven, over recreatiemogelijkheden of over provinciale wegen en fietspaden. Dat raakt onze omgeving direct. Wat ook telt, is dat de leden van Provinciale Staten gaan over de samenstelling van de Eerste Kamer. Op die manier zijn deze verkiezingen belangrijk voor landelijke politieke thema's. Ook het waterschap doet ertoe. Dat beheert dijken, dammen en sluizen in de regio en houdt onze sloten, beken en rivieren schoon. Waterschappen bepalen hoe we omgaan met water. Ze gaan over hoe we onszelf tegen het water beschermen en hoe we de kwaliteit ervan goed kunnen houden, maar ook over natuurbehoud en recreatie op of aan het water. Het gaat om keuzes die zeker in onze waterrijke regio zwaar kunnen wegen.”
Behalve deze redenen om te gaan stemmen haalt de burgemeester nog iets aan: "Stemmen is een grondrecht. Elders in de wereld wordt er strijd gevoerd om vrij te mogen stemmen. Soms kost dat zelfs levens. In onze democratische samenleving lijkt het vanzelfsprekend dat je je stem kunt laten horen. Maar is dat zeker niet."

2