Afbeelding
Foto: Politie Diemen/Ouder-Amstel.

Aantal straatroven in Diemen weer gedaald

Politie

DIEMEN - Het aantal straatroven in Diemen is in 2022 weer gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor.

Dat blijkt uit de cijfers van de Nationale Politie. Er waren in 2022 in Diemen negen straatroven tegenover zestien in 2021. 

Nog nooit waren er zo weinig straatroven in Diemen. Ten opzichte van eerdere jaren was de daling nog sterker. Zo werden er in 2016 nog 34 straatroven gepleegd. Het aantal woninginbraken nam in 2022 iets toe, van 41 in 2021 naar 45 in 2022. In veel gemeenten steeg na de coronajaren het aantal woninginbraken aanzienlijk sterker. In Diemen was de afgelopen jaren juist een forse daling van het aantal woninginbraken te zien. In 2019 waren er nog 109 woninginbraken. 

Veel van de politiecijfers over vorig jaar laten voor Diemen een daling of een stabilisatie zien in het aantal delicten. Opvallend is dat het aantal ‘horizontale fraudezaken’ fors daalde ten opzichte van de afgelopen twee jaren. Hieronder vallen onder meer zogeheten ‘vriend in nood-fraude’ via WhatsApp of fraude via phishing-berichten. In 2022 waren er op dat gebied 167 aangiften tegen gemiddeld 250 in de jaren daarvoor. Ook het aantal auto-inbraken en het aantal mishandelingen nam af.

In lijn met de landelijke trend was er wel een duidelijke stijging te zien in het aantal diefstallen van fietsen en bromfietsen. Dit is in veel gemeenten te zien en heeft vooral te maken met de toenemende diefstal van e-bikes. Die e-bikes en hun accu’s zijn door hun hoge waarde financieel aantrekkelijk om te stelen. Om daders te achterhalen zet de politie zet daarom steeds meer lokfietsen in en landelijk wordt er nagedacht over maatregelen om de diefstal van e-bikes tegen te gaan.

Burgemeester Erik Boog is positief dat de veelvoorkomende criminaliteit in Diemen in het algemeen al langere tijd daalt. “Dat is natuurlijk goed nieuws. Zeker als je bedenkt dat het aantal inwoners van Diemen fors is gegroeid. Toch kunnen we niet rustig achterover leunen. De impact van delicten als een straatroof of een inbraak op slachtoffers is vaak erg groot. Daarom moeten we er alles aan blijven doen om deze criminaliteit te blijven bestrijden. Zo gaan we de komende jaren nog meer werk maken van preventie. Inwoners en bedrijven kunnen zelf veel doen in het voorkomen van criminaliteit. Dat willen we graag nog meer stimuleren en ondersteunen.”