Energietoeslag kan niet vroegtijdig worden overgemaakt

DIEMEN Het is voor de gemeente Diemen niet mogelijk om aan inwoners die daar recht op hebben al voor juni een deel van de energietoeslag uit te keren.

Dit heeft het college van B en W onlangs in een antwoord op schriftelijke vragen van de fractie van de PvdA laten weten.

De PvdA stelde in januari vragen over de energietoeslag. De PvdA wees erop dat de wetswijziging die het mogelijk maakt om in 2023 opnieuw de eenmalige energietoeslag uit te keren naar verwachting pas in juni in werking treedt. "Dat betekent dat de energietoeslag 2023 strikt gezien pas vanaf dat moment uitgekeerd kan worden”, aldus Sofie Kuilman, fractievoorzitter van de PvdA.

Onwenselijk

De PvdA vindt dit onwenselijk, omdat het leidt tot onzekerheid voor mensen die de toeslag nodig hebben om rond te kunnen komen. De PvdA vroeg aan het college wat de gevolgen zijn voor inwoners van Diemen dat de wetswijziging pas in juni van kracht wordt. De PvdA vroeg tevens aan het college of het net als in 2022 mogelijk is om vooruitlopend op de wetswijziging alvast de energietoeslag (deels) uit te keren en zo te voorkomen dat inwoners in de problemen raken. 

Het college geeft in het antwoord op de vragen van de PvdA aan dat gemeenten vooruitlopend op de wetswijziging € 500 mogen betalen aan huishoudens die recht hadden op de energietoeslag 2022.  "In Diemen is dit echter niet haalbaar omdat de gemeente nog volop bezig is met de uitvoering van een steunimpuls, een aanvullend pakket aan maatregelen voor inwoners die door de prijsstijgingen in de financiële problemen (dreigen te) raken. Momenteel wordt onder meer gewerkt aan de uitvoering van een energietoeslag naar draagkracht en een energietoeslag voor studenten”, aldus het college. 

Problemen

Het college laat weten dat inwoners van Diemen die in financiële problemen raken contact kunnen opnemen met de afdeling Sociale Zaken van de gemeente om te bespreken welke inkomensondersteuning op maat mogelijk is, bijvoorbeeld een aanvraag voor individuele bijzondere bijstand.