De speelplaats in Buitenlust.
De speelplaats in Buitenlust. Foto: werkgroep Buitenlust Groen.

Werkgroep Buitenlust Groen: 'Groen moet verdwijnen voor bouw appartementen'

Werkgroep Buitenlust Groen heeft een brief geschreven aan de gemeenteraadsleden over de plannen om in die wijk woningen te bouwen.

DIEMEN Het college van B en W heeft onlangs ingestemd met het bestemmingsplan voor de bouw van 38 sociale woningen op het speelveld in de wijk Buitenlust. Ook heeft het college ingestemd met het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder. 

Werkgroep Buitenlust Groen, de bewonersvereniging van Buitenlust, verzet zich al jaren tegen het plan van de gemeente om op het speelveld in Buitenlust zo’n veertig sociale woningen te bouwen. De bewoners zijn tegen verdere verdichting van hun wijk en zijn van mening dat de bouw van woningen de leefbaarheid van wijk aantast. De wijk wordt omringd door spoorlijnen en wegen. 

Werkgroep Buitenlust Groen beseft dat Diemen een van de snelstgroeiende gemeenten in Nederland is en heeft er ook begrip voor dat er woningen gebouwd moeten worden. Maar de werkgroep is het niet eens met het plan voor woningbouw op het speelveld in Buitenlust.

"Natuurlijk moeten al die mensen ergens wonen. Maar wat ons aan het hart gaat is dat mooie kleine plekjes in Diemen, met bomen, water en ruimte om te sporten, moeten wijken voor de bouwdrift van de gemeente. Plekjes waar kinderen veilig verstoppertje kunnen spelen en kunnen voetballen in de wijk is wat het wonen in Diemen juist zo fijn maakt”, aldus de werkgroep.
"Via inloopavonden kunnen bewoners aangeven wat wenselijk is en wat niet. Ideeën en suggesties kunnen ingeleverd worden, waarna de gemeente met behulp van al deze informatie de plannen verder uit laat werken. Zo jammer dat de bewoners hun inbreng niet terug kunnen vinden in de uitwerking van de plannen. Het lijkt erop dat de oorspronkelijk gemaakte plannen doorgezet worden zonder rekening te houden met de ontvangen feedback. Onduidelijk is waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt”, aldus de Werkgroep Buitenlust Groen.
"Waarom wordt een speelveldje opgeofferd voor woningbouw, terwijl op een andere plek juist weer speelplekken gecreëerd worden? Waarom moet het groen in de wijk verdwijnen, terwijl de coalitie zich hard maakt voor groen, spelen, bewegen en ontmoeten in de buurt? Wat is de waarde van een bestemmingsplan als de gemeente het kan wijzigen van groen naar woningbouw zonder rekening te houden met de diversiteit en leefbaarheid in de betreffende wijk? Houdt de gemeente met de bouwplannen rekening met de samenstelling van een wijk en een gezonde mix van verschillende typen huishoudens? Het lijkt wel of de gemeente geen tijd wil investeren om zich te verdiepen in de problemen omtrent de benodigde woningbouw en alle tegenspraak van de tafel veegt zonder zich te verdiepen in ontvangen brieven van bewoners en lopende onderzoeken.”
"Het is volstrekt onduidelijk waar deze coalitie voor staat”, aldus de brief van Werkgroep Buitenlust Groen aan de gemeenteraadsleden.



'Het is volstrekt onduidelijk waar deze coalitie voor staat'