Het terrein van Vattenfall.
Het terrein van Vattenfall. Foto: G.J. Schultz

Gemeenteraad blijft tegen komst tweede datacenter

Er is in de gemeenteraad geen steun voor de bouw van een datacenter op het oostelijk deel van het Vattenfall-terrein in Diemen.


DIEMEN Dit bleek donderdagavond tijdens de informatieve vergadering van de gemeenteraad. Het bedrijf Datacenter Diemen heeft zich in 2017 gemeld bij de gemeente met het voorstel om een datacenter te mogen vestigen op het oostelijk deel van het Vattenfall-terrein in Diemen. 

In mei 2018 is vervolgens op basis van een principeverzoek door het college van B en W een besluit genomen waarin in hoofdlijnen is ingestemd met dit principeverzoek voor de vestiging van een datacenter. De jaren daarna heeft de initiatiefnemer gebruikt om het principeverzoek verder uit te werken. Daarbij is de samenwerking gezocht met Vattenfall voor de levering van restwarmte aan het warmtenet van Vattenfall.

Andere situatie

Er is inmiddels sprake van een andere situatie. In mei 2022 is het coalitieakkoord van GroenLinks, Ons Diemen, D66 en de PvdA door de gemeenteraad vastgesteld. In het coalitieakkoord is bij het onderdeel 'Energietransitie' de volgende passage opgenomen: “We kijken kritisch naar de ontwikkelingen van nieuwe datacenters op Diemens grondgebied, met name vanwege het grote energiegebruik. Aan nieuwe initiatieven wordt niet meegewerkt. Het geplande datacenter aan de Treubweg is al vergund, we spreken ons uit tegen een tweede datacenter in Diemen.”

Het datacenter aan de Treubweg gaat later dit jaar open.

Tijdens de informatieve raadsvergadering waren vertegenwoordigers van Datacenter Diemen en Vattenfall aanwezig. Zij gaven de leden van de gemeenteraad informatie. Een woordvoerder van Datacenter Diemen legde uit dat datacenters in Nederland voor het grootste deel op zonne-energie en windenergie draaien. Dat zou in Diemen ook het geval zijn. De datacenters gebruiken ongeveer drie procent van alle stroom die in Nederland wordt gebruikt. Dit zal in de toekomst hoogstens met enkele procenten kunnen stijgen, aldus de woordvoerder van Datacenter Diemen. Het datacenter in Diemen zou ook vrijwel CO2-neutraal zijn. Het datacenter zou gebruik gaan maken van energietransporteur TenneT.

Datacenter Diemen en Vattenfall gaven raad informatie

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg (GroenLinks) van Duurzaamheid geeft aan dat TenneT de gemeente Diemen heeft laten weten dat het tweede datacenter op korte termijn kan worden aangesloten op het net. Maar dat zou wel tot gevolg hebben dat nieuwe ontwikkelingen in Diemen en een groot deel van de provincie Noord-Holland mogelijk niet kunnen. 

Transportcapaciteit

Wethouder Sikkes-van den Berg: "Als het datacenter wordt aangesloten is er namelijk nog minder transportcapaciteit en dat zorgt ervoor dat nieuwe ontwikkelingen niet of vertraagd kunnen worden aangesloten. Denk hierbij aan het verduurzamen van de woningbouw, laadpalen voor elektrische auto’s, mogelijke aansluiting van nieuwe (middelbare) scholen en andere voorzieningen."

Nieuwe ontwikkelingen maken dat daarna niet meer mogelijk. "Tennet geeft ook aan dat het aansluiten van het datacenter op het net voor problemen zorgt in een groot deel van de provincie Noord-Holland. Hierbij gaat het om de transportcapaciteit, die op dit moment al schaars is op plekken in de provincie", aldus de wethouder.

Om de tafel

De fracties van GroenLinks, Ons Diemen, D66, de PvdA en Ouderenpartij Diemen lieten blijken dat het college niet opnieuw met Datacenter Diemen en Vattenfall om de tafel hoeft te gaan zitten. 

De fracties van de VVD en Onafhankelijke Partij Diemen denken daar anders over. Zij willen dat er wel opnieuw met Datacenter Diemen en Vattenfall wordt gesproken. GroenLinks en de Ouderenpartij Diemen stelden al eerder schriftelijke vragen aan het college van B en W waarin zij hun zorgen uitten over de komst van een tweede datacenter in Diemen.

Alle feiten

De fractie van de Onafhankelijke Partij Diemen heeft zich niet voor of tegen de komst van een tweede datacenter in Diemen uitgesproken. "Maar als je alle feiten op een rijtje zet, dan zijn de voordelen toch echt wel ver in de meerderheid. Uit de laatste brief van TenneT blijkt dat de komst van het datacenter mogelijk is. De coalitiepartijen willen in hun coalitieakkoord vol inzetten op duurzaamheid, het verkleinen van CO2-uitstoot en besparing, maar niet in hun achtertuin. Vooral de restwarmte kan heel veel betekenen voor nieuwe woningen en bestaande woningen in Diemen. Dan praat je over 50.000 woningen in de toekomst. Die restwarmte kan eventueel ook gebruikt worden voor het verwarmen van het zwembad en de sporthallen in Diemen. Dit zomaar afschieten is echt kortetermijndenken. Over tien tot twaalf jaar hebben we ook nieuwe kerncentrales in Nederland en verbruiken huishoudens nog minder stroom", aldus Mischa Grishaver van de Onafhankelijke Partij Diemen. 

De Onafhankelijke Partij is van mening dat het college niet betrouwbaar overkomt naar de initiatiefnemer. "Het vorige college wilde medewerking verlenen aan het tweede datacenter. Het huidige college bestaat voor tachtig procent uit leden van het vorige college", aldus Grishaver.

Kansen

"De Diemense VVD ziet naar aanleiding van het gesprek met Vattenfall en de initiatiefnemer van het datacenter in de informatieve raadsvergadering van 16 februari zowel kansen als uitdagingen over de mogelijke komst van een datacenter. Daarom staan wij open tegenover het in gesprek gaan van het bestuur van Diemen met Vattenfall en de initiatiefnemer. Het gesprek in de gemeenteraad van 16 februari liet ook zien dat het mogelijkheden kan bieden voor de energietransitie in Diemen", aldus VVD-raadslid Veerle Voermans.