Nationale Auschwitz Herdenking

Vervolg van voorpagina.

Deze jaarlijkse bijeenkomst vond zondag plaats in het Wertheimpark bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz' van Jan Wolkers.

Symbool

Tussen 1933 en 1945 zijn naar schatting 6 miljoen Joden, honderdduizenden Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten, Jehova’s Getuigen en andere vervolgden omgebracht door de nazi’s. In Auschwitz werden de meeste mensen vermoord. Daardoor is dit kamp uitgegroeid tot symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. De jaarlijkse herdenking is een signaal aan volgende generaties over de verschrikkingen van racisme en discriminatie.

Belangrijk

De burgemeester vindt het belangrijk dat we ook in Diemen stilstaan bij het leed en de offers van deze periode. Boog: “Natuurlijk gebeurt dat in Diemen op 4 mei. Verder zijn er in Diemen struikelstenen geplaatst bij woningen waaruit Joodse inwoners zijn gedeporteerd en vermoord. En er is een initiatief om een permanent Holocaust-gedenkteken in het opnieuw in te richten Van Gemertplantsoen te realiseren. De gemeente ondersteunt dit waardevolle initiatief en wil dat gepaard laten gaan met extra educatieve activiteiten. Op die manier wordt iedereen, en zeker de jeugd, bewust gemaakt van de gevaren van haat, antisemitisme en discriminatie.”


Repair Café in 't Kruidvat

DIEMEN In Huis van Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid vindt zaterdagmiddag 4 februari het Repair Café plaats. Het Repair Café duurt van 14.00 tot 16.30 uur.

Tijdens het Repair Café dat op de eerste zaterdag van januari in Huis van de Buurt 't Kruidvat werd gehouden was het enorm druk. 

Opnieuw bleek dat het Repair Café in Diemen in een behoefte voorziet.

Welkom

Tijdens het Repair Café is iedereen welkom die over apparatuur beschikt die defect is. Vrijwilligers zullen onderzoeken of zij die apparatuur kunnen repareren.