Veiligheidsplan

Vervolg van voorpagina.

Burgemeester Boog: "Daarnaast leveren de inspanningen om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan veel op. Zo is het misbruik van woningen voor criminele doeleinden met de Diemense aanpak Scheerlicht stevig bestreden. Misstanden in woningen worden gestopt en vervolgens komen op deze manier elk jaar tientallen woningen vrij voor echte woningzoekenden.”

De burgemeester wil de komende jaren voortbouwen op de stevige basis die de afgelopen jaren is gelegd. In het nu vastgestelde plan worden dan ook veel zaken voortgezet of uitgebreid. Daarnaast komen er ook nieuwe initiatieven om de veiligheid in Diemen te verhogen. Zo wil de burgemeester een vergunningplicht invoeren voor autoverhuurbedrijven, zodat eigenaren beter kunnen worden gescreend. "Dit bekijken we ook voor muziekstudio's. Dit heeft te maken met de drillrapscene, die soms criminele uitwassen kent en gebruikmaakt van muziekstudio's.”

De fractie van de VVD trok na de toezeggingen en uitleg van burgemeester Boog een motie in waarin werd verzocht om inwoners van Diemen meer te betrekken bij de veiligheid. De fracties van de VVD en de Onafhankelijke Partij Diemen trokken twee gezamenlijke moties in. In een van die moties werd de burgemeester gevraagd om de waardering van het gemeentebestuur over te brengen aan hulpverleners. Burgemeester Boog maakte duidelijk dat hij dit regelmatig doet, en uiteraard namens het hele gemeentestuur.

De twee partijen trokken eveneens een motie in waarin werd gevraagd om het aantal wijkagenten in Diemen te analyseren en te evalueren in de periode 2023-2026 en hierover het gesprek te voeren in de gemeenteraad.

Burgemeester Boog wees op een memo dat hij in mei 2022 aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Hij gaf donderdagavond opnieuw aan dat Diemen momenteel over vijf buurtgebonden wijkagenten beschikt. Daarnaast telt het politiebasisteam Oost-Amstelland drie 'thematische agenten' en een specialist Zorg en Veiligheid om de andere agenten te ontlasten. Uiteraard is Boog net als de leden van de gemeenteraad voorstander van meer blauw op straat. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland dringt er bij de regering steeds op aan om het aantal agenten voor deze regio uit te breiden, aldus de burgemeester.