Diemen wil zo snel mogelijk verbod vuurwerk

DIEMEN De gemeente Diemen wil dat er snel een landelijk verbod op het consumentenvuurwerk komt. Burgemeester Erik Boog: “We vinden het erg jammer dat er nog geen landelijk totaalverbod geldt. Het afsteken van vuurwerk is een mooie traditie, maar het levert zoveel maatschappelijke schade en overlast op. Het is doorgeslagen.”

Morgenavond komen in de gemeenteraad een aantal vragen van de VVD over het afsteken van vuurwerk aan de orde en met deze mededeling neemt het dagelijks bestuur alvast een voorproefje op de antwoorden. In Diemen wordt de komende jaarwisseling de landelijke wetgeving gevolgd ten aanzien van vuurwerk. Dat betekent dat een aantal vuurwerkproducten niet meer afgestoken en verkocht mag worden, zoals knalvuurwerk en vuurpijlen. 

Vuurwerkvrije zones

In Diemen geldt bovendien voor een aantal zones dat helemaal geen vuurwerk mag worden afgestoken. Die vuurwerkvrije zones liggen rond winkelcentra, zorginstellingen, scholen, ov voorzieningen (stations, bus-en tramhaltes), het gemeentehuis, kinderboerderijen, maneges, parkeerterreinen, politiebureau en brandweerkazerne. Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur.

Vragen VVD

De fractie van de VVD wil van het college van B en W weten waarom er niet is gekozen om een algeheel afsteekverbod voor vuurwerk in te stellen in combinatie met een centraal georganiseerde vuurwerkshow. De VVD is namelijk wel een beetje klaar met het afsteken van vuurwerk en is bovendien bang voor vuurwerktoerisme, zo blijkt uit de vragen. Morgenavond komen de vragen aan de orde in de gemeenteraad.
De VVD wil onder andere weten waarom de gemeente er niet voor gekozen om een algeheel vuurwerkafsteekverbod in te stellen in combinatie met een centraal georganiseerde vuurwerkshow? Tevens wil de VVD weten of het dagelijks bestuur vanwege het verbod in Amsterdam bang is voor vuurwerktoerisme en de VVD vraagt daarnaast: "Wij krijgen op dit moment al signalen over overlast met betrekking tot het afsteken van vuurwerk. Bereiken die signalen u ook? Wordt er handhavend opgetreden?”