Diemenaar vijf jaar cel in voor drugshandel

DIEMEN De 47-jarige D. uit Diemen is vorige week veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor grootschalige drugshandel. De rechtbank Amsterdam acht het bewezen dat D. samen met anderen heeft gehandeld in 25 kilo cocaïne en 144 kilo hasj.

Drie weken geleden eiste het Openbaar Ministerie zeven jaar celstraf. Die straf vindt de rechtbank te hoog gezien de oriëntatiepunten die voor dit soort feiten worden opgelegd. De Diemenaar werd op 19 mei van dit jaar opgepakt voor betrokkenheid bij de import en export van 25 kilo cocaïne en 144 kilo hasj. In de periode 2020 en 2022 verhandelde hij onder meer de drugs, die verstopt zat in uitgeholde ananassen, avocado’s en bevroren vissen, naar Duitsland, Denemarken en Spanje. 

In beeld

D. kwam bij de politie in beeld door middel van TCI-informatie (Team Criminele Inlichtingen). In berichten op twee PGP-telefoons die aan D. werden toegeschreven, werden gesprekken onderschept over drugstransporten en geldtransacties. De telefoons werden op meerdere vluchten van en naar Malaga en Dubai getraceerd. Daarnaast waren de telefoons te traceren in en rondom D.'s woonadres in Diemen. Bij zijn aanhouding werden in D.'s huis meerdere luxeartikelen in beslag genomen waaronder een Biro, een schilderij en een Rolex horloge. Ook waren er vele hoge, contante bedragen gestort op de zakelijke rekening van de verdachte.