De vrijwilligersonderscheidingen zijn uitgereikt.
De vrijwilligersonderscheidingen zijn uitgereikt. Foto: GERRIT ALINK

'Licht uit, spot aan' voor
zeven super-vrijwilligers

Tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis zijn vrijwilligers door de gemeenteraad in het zonnetje gezet.

DIEMEN “Diemen is u dankbaar.” Met die woorden bedankte burgemeester Boog afgelopen vrijdag de vrijwilligers die aanwezig waren bij de uitreiking van de vriijwilligersonderscheidingen. Het was een geslaagde avond waarbij voor veel mensen alleen de nominatie al compleet uit de lucht kwam vallen.

“We zitten expres achter hem zodat hij ons nu nog niet ziet”, fluisterde de trotse familie van Henk Habits. In de pauze gaf Henk nog vol overtuiging aan dat zijn buurman genomineerd was en dat hij daarom aanwezig was. Met dat smoesje hadden zijn buren hem naar het gemeentehuis toe gelokt. In werkelijkheid kreeg Henk de vrijwilligersonderscheiding overhandigd voor het werk dat hij rondom zijn flat op de Tobias Asserlaan allemaal doet. Een mooie uitspraak van Henk, die genoemd werd in zijn speech: “Als we allemaal een beetje doen, dan houden we Nederland een beetje netjes.” 

Toespraak

Voordat de genomineerden op het podium werden gehaald om de prijzen - een oorkonde en een erespeld - in ontvangst te nemen, gaven leden van de werkgroep die bestond uit gemeenteraadsleden eerst een mooie toespraak. Voor veel genomineerden was het meteen duidelijk dat de toespraak over hen ging, maar bij één toespraak werd de spanning tot vlak voor het einde nog even goed opgebouwd. 

Gastheer

De leden van de werkgroep fungeerden ook als gastheer. Zo serveerden zij tijdens de pauze heerlijke hapjes en drankjes. Daarnaast was er ook livemuziek van de Surinaamse band De Zonnebloem. Tijdens de pauze vertelde winnaar Willem Hagen dat hij enorm trots was dat hij was voorgedragen door mensen uit de club. Hij zou de onderscheiding eigenlijk al in 2019 krijgen, maar toen was hij verhinderd. Vervolgens kon de uitreiking vanwege corona twee jaar niet doorgaan en nu was het dan eindelijk zover. De geboren en getogen Diemenees heeft een onderscheiding gekregen voor al het werk dat hij bij de honk- en softbalclub doet.

Burgemeester Boog: 'Diemen is u dankbaar'

Speech

De burgemeester sloot de feestelijke avond met een speech af. Hij bedankte de aanwezige vrijwilligers en symbolisch daarmee alle vrijwilligers van Diemen. 

De winnaars van de vrijwilligersonderscheidingen van 2022 zijn: Willem Hagen voor zijn werk bij Giants Diemen en TIW-Survivors Diemen, Anita Luijkx-Woudenberg voor haar werk bij Diemenvoorelkaar, Jan Callenbach voor het schoonhouden van het Meidoornplein, Ron van Koningsveld voor zijn werk voor Kinderboerderij Diemen, Henk Habits voor het schoonhouden van de Tobias Asserlaan en het echtpaar mevrouw Henny Ham en Lex Ham voor hun werk bij Bridgeclub FMK.