De winnaars en wethouder Jeroen Klaasse en Steven Dijk.
De winnaars en wethouder Jeroen Klaasse en Steven Dijk. Foto: Trudy Kroese

Liedje de Rooij wint Kunstprijs Diemen 2022

Liedje de Rooij heeft de Kunstprijs Diemen 2022 gewonnen. Zij heeft het schilderij Dynamisch Plantsoen te Diemen gemaakt. De prijsuitreiking van de Kunstprijs Diemen 2022 vond donderdagavond plaats tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis.

DIEMEN Er zijn drie prijzen toegekend door de jury en een publieksprijs. De jury van de Kunstprijs Diemen 2022 bestond uit wethouder van Cultuur Jeroen Klaasse, Ellen van den Tol, jarenlang actief in Muziekschool Diemen en Casper le Fèvre, de winnaar van de Kunstprijs 2021.

Martijn Weesing heeft de tweede prijs gewonnen met zijn schilderij Kustlijn. De derde prijs is gewonnen door twee beeldhouwers: Joke Janssen met het beeld Dansers en Diny Boot met het beeld Herinnering. De publieksprijs ging naar Marja Eelman met haar werk Dolfijnen. Er deden dit jaar 31 kunstenaars mee aan de wedstrijd.

Wethouder Jeroen Klaasse reikte de prijzen uit. Hij sprak zijn waardering uit voor het werk van alle deelnemers en de organisatie van Kunstprijs Diemen. De Kunstprijs Diemen werd ook dit jaar georganiseerd door Kunstzin Diemen, de vereniging voor beeldende kunstenaars in Diemen. Kunstzin Diemen organiseert de prijs in opdracht van de gemeente Diemen. De wedstrijd wordt sinds 2002 georganiseerd en is alleen in 2020 door de coronapandemie niet doorgegaan.

Bezoekers van de tentoonstelling in het gemeentehuis met het werk van de deelnemers aan de Kunstprijs Diemen 2022 konden hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Er werden 149 stemmen uitgebracht. Marja Eelman kreeg de meeste stemmen: 41. De tentoonstelling in het gemeentehuis werd ingericht door Steven Dijk, voorzitter van Kunstzin Diemen, en Joke Bouma. De tentoonstelling kan nog worden bezocht tot en met woensdag 30 november.

Vanaf maart stond er wekelijks een kunstwerk in het DiemerNieuws in het kader van de Kunstprijs Diemen 2022. 

Liedje de Rooij was in 2002 de organisator van de eerste Kunstprijs Diemen. Zij deed dit samen met de toenmalige ambtenaar van de gemeente Diemen Wim van der Meer. Liedje was tevens de organisator van de eerste edities van de Kunstroute Diemen. Beide evenementen worden sinds een aantal jaren door Kunstzin Diemen georganiseerd.

Marja Eelman wint voor vijfde keer de publieksprijs

Steven Dijk vertelde donderdagavond dat er in 2023 opnieuw een Kunstprijs Diemen wordt georganiseerd. Het is de bedoeling dat de prijsuitreiking volgend jaar plaatsvindt tijdens het festival Kunst in Sport. 

Kunst in Sport gaat dit jaar niet door, maar keert volgend jaar terug. Michiel Hatenboer, die onlangs afscheid nam als zakelijk directeur van Theater de Omval, Steven Dijk en Joke Bouma richten binnenkort een stichting op om Kunst in Sport te kunnen voortzetten. Het idee is om Kunst in Sport en de uitreiking van de Kunstprijs Diemen 2023 in Schuilkerk De Hoop te houden.




Wethouder Jeroen Klaasse reikte de prijzen uit.
Veel belangstelling voor het werk van de deelnemers.