Een kookworkshop van Block RXL.
Een kookworkshop van Block RXL. Foto: Trudy Kroese

College stelt raad voor om jongerenwerk uit te breiden

Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om het jongerenwerk in Diemen uit te breiden.

DIEMEN Het jongerenwerk is de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven, terwijl het aantal jongeren in Diemen flink is gegroeid en de komende jaren blijft groeien. Daarnaast heeft de coronapandemie een grote impact gehad op het (mentale) welzijn van jongeren. 

Er zijn de afgelopen twee jaar wel tijdelijke projecten geweest voor jongeren van 12 tot en met 27 jaar. Dat was mogelijk vanuit (coronagerelateerd) incidenteel budget. Dit had positieve resultaten. Daarom heeft het college van B en W besloten de gemeenteraad voor te stellen hier in de begroting extra geld voor vrij te maken. 

Een kwart van de inwoners van Diemen is jonger dan 27 jaar. Het aantal jongeren in Diemen is de afgelopen tien jaar met 30% gestegen. De prognose is dat het aantal jongeren de komende negen jaar met nog eens 18% stijgt. Net als in heel Nederland hebben ook in Diemen veel jongeren last van psychische klachten en stress als gevolg van de coronapandemie. Daarnaast wordt door professionals problematiek gezien op het gebied van sociaal-emotionele problemen, overlast, criminaliteit en loverboys.

“Wij vinden het belangrijk dat jongeren in Diemen kansrijk opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen. We willen jongeren die dat nodig hebben ondersteunen bij de overgang naar volwassenheid. De signalen van jongeren in Diemen waar het niet goed mee gaat, nemen toe. Daarom is het van belang om een impuls te geven aan het jongerenwerk. Door een uitbreiding kan het jongerenwerk Diemense jongeren weer goed op weg helpen”, aldus wethouder Jeugdzorg Matthijs Sikkes-van den Berg. 

Het jongerenwerk wordt in Diemen uitgevoerd door Welzijn Diemen. Er zijn verschillende tijdelijke projecten en initiatieven opgezet om (kwetsbare) jongeren beter te bereiken en te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Bijvoorbeeld de projecten Jongeren in Beeld en Block RXL, het Jeugdperspectieffonds, de onlinehulplijn UpTalk, individuele ondersteuning voor jongeren en online-activiteiten tijdens de kerst- en zomervakantie. Ook is tijdelijk het aantal uren van een aantal medewerkers bij Welzijn Diemen uitgebreid voor de inzet voor jongeren van 12 tot en met 27 jaar. 

“Een groot gedeelte van het incidentele activiteitenaanbod is door de jongeren zelf aangedragen. Het was ontzettend belangrijk om juist in de periodes van maatregelen, lockdowns en onzekerheid de jongeren, weliswaar in kleine groepjes, toch een fijne plek te kunnen bieden. We hebben gemerkt dat we met de tijdelijke projecten veel jongeren bereikten, ook een voor ons nieuwe groep jongeren”, aldus Dionne Tool, directeur van Welzijn Diemen. “Het zou mooi zijn als we dit voor de komende jaren kunnen vasthouden en uitbreiden. Samen met de gemeente hebben we hier plannen voor gemaakt.”

Wethouder Sikkes-van den Berg: “We stellen de raad voor in de begroting voor 2023 budget op te nemen om het jongerenwerk uit te breiden. Als blijkt dat dit het gewenste effect heeft, willen we dat continueren en uitbreiden. Zo kunnen we de groeiende groep jongeren in Diemen op een goede manier bereiken, hun talenten ontwikkelen en hun ondersteunen bij mentale, emotionele, sociale of financiële problemen.”