Gerda Smit, voorzitter van Stichting Voedselbank Diemen.
Gerda Smit, voorzitter van Stichting Voedselbank Diemen. Foto: Trudy Kroese

Zorgen om prijzen energie en boodschappen blijven groot

De prijzen van energie en de dagelijkse boodschappen reizen de pan uit. Veel mensen zijn al in financiële problemen geraakt, andere maken zich grote zorgen over de nabije toekomst. De Voedselbank Diemen wil ook ouderen in Diemen die geen cliënt zijn gaan helpen.


DIEMEN De stijgende energieprijzen zijn het gesprek van de dag. Maar dat geldt ook voor de stijging van de prijzen van de dagelijkse boodschappen. Het kabinet heeft op Prinsjesdag maatregelen aangekondigd om de gevolgen van de stijging van de energieprijzen te beperken. Maar de zorgen blijven groot.

Wie de kassabon van de supermarkt of speciaalzaak bekijkt, schrikt dikwijls. De prijzen van dagelijkse boodschappen blijven maar stijgen. "Ik koop geen A-merken meer, maar vooral huismerken", vertelt een vrouw. "En goed opletten welke artikelen in de aanbieding zijn."

Er is uiteraard begrip voor de gestegen kosten van ondernemers, die ook veel meer voor energie betalen en met hogere inkoopkosten worden geconfronteerd. Maar je kunt een euro maar één keer uitgeven.

Gerda Smit, voorzitter van Stichting Voedselbank Diemen, maakt zich grote zorgen. En niet alleen over de cliënten van de Voedselbank Diemen. "Wij merken dat heel veel mensen het moeilijk hebben. Gemiddeld melden zich elke week twee nieuwe cliënten aan bij de Voedselbank Diemen. Maar ik vind het ook belangrijk om de situatie van andere mensen in de gaten te houden. Ik hoor om mij heen hoe zwaar de situatie voor veel mensen is. Zelf zie ik dat mensen aan het einde van de middag naar de supermarkt gaan en artikelen kopen die in de aanbieding zijn. Ik zie ze dan met slechts één artikel naar buiten gaan. Als Voedselbank Diemen willen wij mensen die het moeilijk hebben natuurlijk helpen. Zij kunnen telefonisch contact opnemen met nummer 06-83538472 en dan kunnen wij ze een noodpakket aanbieden. Zij hoeven dan geen cliënt van de voedselbank te worden. Ik ben ervan overtuigd dat het met name voor oudere mensen een stap te ver is om zich als cliënt bij de Voedselbank Diemen aan te melden. Zij schamen zich daarvoor."

Ko Out, penningmeester van de afdeling Diemen van de ouderenbond PCOB, hoort van ouderen dat zij zich zorgen maken over de hoge energieprijzen en de dure boodschappen. Hij vertelt dat hij voor zo'n vijftig leden van de bond de belastingaangiften invult. "Ik heb een aantal van die mensen erop gewezen dat zij in aanmerking komen voor de energietoeslag van de gemeente. Zij hebben die inmiddels aangevraagd. Maar er zijn ook mensen die dat nog niet hebben gedaan. Zij weten niet hoe het moet en zijn bang dat zij later geld moeten terugbetalen."

Hij vreest dat de echte klap later dit jaar komt. "Als de mensen hun eindafrekening van het energiebedrijf ontvangen verwacht ik dat er mensen in de problemen zullen komen. Dan doel ik vooral op mensen met alleen een AOW-uitkering en mensen met een AOW-uitkering en een klein pensioen. Die hebben vaak geen of een kleine financiële buffer."

'Ik koop geen A-merken meer, maar vooral huismerken'

Out is recent naar het gemeentehuis geweest en heeft overleg gevoerd met een ambtenaar. "Ik heb voorgesteld dat de gemeente een folder gaat maken waarin wordt aangegeven wie er precies in aanmerking komen voor energietoeslag: dus met het vermelden van de inkomenseisen: AOW-uitkering, pensioen enz. Het lijkt mij goed om die folders in de Brede HOED en de buurthuizen neer te leggen. Dat zijn plekken waar veel ouderen komen."

De steeds maar stijgende energieprijzen en stijgende prijzen van de dagelijkse boodschappen hebben uiteraard ook de aandacht van de politieke partijen in Diemen. De fracties van D66 en de Ouderenpartij Diemen stelden hierover onlangs vragen aan het college van B en W. 

Het college van B en W werkt aan extra maatregelen voor inwoners die te maken hebben met oplopende kosten en daardoor in de problemen komen. Het betreft de gevolgen van de extreme stijging van de energieprijzen en dagelijkse boodschappen.

Wethouder Marian Everhardt vertelde dit vorige week donderdagavond aan de gemeenteraad. “Het college maakt zich, net als iedereen denk ik, ernstig zorgen over de gevolgen van de steeds maar stijgende prijzen voor de inwoners van Diemen. Niet alleen de prijzen van energie zijn enorm gestegen, maar ook die van de dagelijkse boodschappen. Steeds meer mensen hebben moeite om maandelijks rond te komen."
"Huishoudens met een laag inkomen ontvangen via de gemeente een compensatie voor de gestegen energieprijzen met de eenmalige energietoeslag, die we in Diemen ruimhartig toepassen. Daarnaast zijn we bezig met het stimuleren van energiebesparende maatregelen die helpen om de energierekening omlaag te brengen."

Everhardt blikte vooruit op de maatregelen waarmee het kabinet op Prinsjesdag is gekomen om de gevolgen van de koopkrachtdaling te verzachten. “Uiteindelijk hebben we ook vooral landelijke maatregelen nodig om meer te kunnen doen.”

"Het college van Diemen staat voor kansengelijkheid en bestaanszekerheid. Daarom wil dit college zo snel mogelijk dit najaar en deze winter iets extra's doen en onderzoeken of we samen met onze maatschappelijke partners daarnaast nog meer kunnen betekenen voor inwoners die te maken hebben met oplopende kosten en daardoor in de problemen komen. Want behalve minimahuishoudens treft de inflatie ook middeninkomens. Verder zijn er allerlei bestaande regelingen die we nog eens extra onder de aandacht gaan brengen en mogelijk ook kunnen toepassen voor meer groepen. Waar het vooral om gaat is dat we willen voorkomen dat mensen in de schulden raken of niet uit de schulden kunnen komen, omdat hun uitgaven elke maand hoger zijn dan hun inkomsten. Kortom: het college van Diemen wil datgene wat we al deden voor inwoners versterken. De urgentie is hoog. We werken in de komende weken uit wat we nog meer kunnen doen naast de al bestaande maatregelen”, aldus Everhardt.