Burgerpeiling 2022: inwoners van Diemen zijn tevreden

DIEMEN Net als de voorgaande jaren tonen de inwoners van Diemen zich over het algemeen behoorlijk tevreden over de gemeente en over hun woonomgeving. Dat blijkt uit de Burgerpeiling van 2022 die in het kader van Waar staat je gemeente is uitgevoerd. 

Daarin geven inwoners op vier thema’s hun oordeel over de woon- en leefomgeving, de relatie inwoner-gemeente, gemeentelijke dienstverlening en welzijn en zorg in Diemen. Op vrijwel alle punten scoort Diemen boven het gemiddelde van andere gemeenten in Nederland.

De inwoners van Diemen geven hun woon- en leefomgeving een 7,1. Daarmee is de score hoger dan in 2020 (7,0) en hoger dan het gemiddelde van de andere Nederlandse gemeenten (6,7). Over het algemeen vinden de respondenten het prettig wonen in hun eigen buurt en vindt 73 procent van de respondenten dat de buurtbewoners prettig met elkaar omgaan. Ook op het punt van de relatie tussen inwoners en gemeente is de score met 6,3 hoger dan het Nederlands gemiddelde (6,0). Hierbij valt op dat inwoners van Diemen aangeven veel vertrouwen te hebben in de manier waarop hun gemeente wordt bestuurd. In totaal geeft 47 procent van de respondenten aan vertrouwen te hebben in de gemeente en dat is fors meer dan in 2020 (34 procent), 2018 (37 procent) en beduidend hoger dan gemiddeld in Nederland 2021 (31 procent). Op het gebied van zorg en welzijn zijn de Diemense scores ook bovengemiddeld: 6,9 tegenover 6,6 gemiddeld in Nederland. Wel valt op dat het gevoel van eenzaamheid onder de respondenten in Diemen groter is dan gemiddeld in Nederland. Zo voelt 23 procent van de Diemense respondenten zich soms of vaak eenzaam. Dat is weliswaar een afname ten opzichte van 2020 (27%), maar het is wel een hoger percentage dan in Nederland (19%).

3