Jaarrekening 2021: positief saldo van bijna 2 miljoen euro

DIEMEN De jaarrekening van de gemeente Diemen laat een positief saldo van bijna 2 miljoen euro zien. Het college van B en W heeft de jaarrekening onlangs aan de gemeenteraad aangeboden.

Ook 2021 was weer een jaar dat financieel in veel opzichten anders uitpakte dan verwacht. Doordat we in Nederland aanhoudend te maken hadden met het coronavirus en de bijbehorende maatregelen, heeft de gemeente niet alles kunnen realiseren wat gepland was. Daardoor is ook flink veel minder geld uitgegeven. Daarnaast ontving de gemeente afgelopen jaar vooral als coronacompensatie meer inkomsten vanuit het Rijk. Aan de minkant stonden dan weer extra kosten van de jeugdzorg, maar die werden grotendeels opgevangen door overschotten elders in het sociaal domein. Uiteindelijk liet de jaarrekening, die het college deze week aan de gemeenteraad aanbood, een positief saldo van bijna 2 miljoen euro zien.

Het college constateert dat Diemen er goed voorstaat en dat er de afgelopen periode ondanks de coronapandemie mooie stappen zijn gezet. “Diemen is wederom flink gegroeid en dat heeft op de financiën een gunstig effect. We hebben kunnen investeren in voorzieningen als de sporthal, het sportpark en De Omval en we hebben op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie en energietransitie het nodige kunnen doen”, aldus de voormalige wethouder van Financiën Lex Scholten bij het aanbieden van zijn laatste jaarrekening. 

Tegelijkertijd is zijn constatering dat niet iedereen even goed door de coronacrisis heen is gekomen: “We zien eenzaamheid bij studenten en ouderen, onzekerheid over inkomsten bij ondernemers, maar ook vermoeidheid en uitval op werk of in school. Gelukkig hebben we in Diemen samenhang en veerkracht gezien, maar we moeten aan deze aspecten aandacht blijven geven.”

5