Korfballers van DKV Victoria in Sporthallen Diemen.
Korfballers van DKV Victoria in Sporthallen Diemen. Foto: GERRIT ALINK

Sporthallen Diemen: veel ruimte en duurzaam

Sporthallen Diemen ziet er prachtig uit. De sportverenigingen kunnen er weer een jaar of vijftig in terecht.

DIEMEN Sporthallen Diemen bestaat uit de nieuw gebouwde sporthal (de groene zaal) en de gerenoveerde oude sporthal (de witte zaal). Beide hallen zijn met elkaar verbonden en vormen samen Sporthallen Diemen.

Handbalvereniging sv Zeeburg, volleybalvereniging Smashing '72, korfbalvereniging DKV Victoria, basketbalvereniging Blue Stars en Badminton Vereniging Diemen zijn de vaste gebruikers van Sporthallen Diemen. 

Daarnaast krijgen de kinderen van een aantal basisscholen, zoals De Kersenboom en De Nieuwe Kring, gymnastieklessen in Sporthallen Diemen.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sport en Kevin Boers, gemeentelijk projectleider Sporthallen Diemen en Sportpark De Diemen, geven een rondleiding. Boers: "In de nieuwe groene zaal is ruimte voor vier volleybalvelden, drie basketbalvelden en een handbalveld. In de gerenoveerde witte zaal is ruimte voor drie volleybalvelden en twee basketbalvelden en een handbalveld. Sv Zeeburg speelt met hars. In de nieuwe zaal kan dat niet in verband met de vloer. Daarom speelt die vereniging de meeste wedstrijden in de gerenoveerde zaal."

De groene zaal kan in drie aparte zalen worden gesplitst, de witte zaal in twee aparte zalen. Sporthallen Diemen beschikt over zes moderne kleedkamers en douches. In de oude sporthal waren vier kleedkamers. Nieuw zijn de 115 afsluitbare lockers waar sporters hun waardevolle spullen in kunnen opbergen.

Sporthallen Diemen heeft twee ingangen. Aan de achterkant bij het parkeerterrein en aan de voorkant tegenover de school De Nieuwe Kring. De ingang van de oude sporthal heeft de functie van nooduitgang gekregen.

Op de begane grond zijn onder meer een keuken en een bar. Klaasse: "Buitenschoolse opvang Popeye maakt op maandag, dinsdag en donderdag gebruik van een afsluitbare ruimte. Als Popeye niet aanwezig is kan die ruimte bij de kantine worden getrokken. Er kunnen dan extra tafels en stoelen worden geplaatst."

Horecazaak LaterR, die op de eerste verdieping in de oude sporthal was gevestigd, komt niet terug. De gemeente is op zoek naar een exploitant voor de kantine op de begane grond in Sporthallen Diemen. Het is de bedoeling dat die ondernemer er voor de start van het zaalseizoen, begin september, intrekt.

Klaasse: "De nieuwbouw en de renovatie van de oude sporthal hebben ongeveer acht miljoen euro gekost. Het nieuwe sportcomplex kan weer 50 jaar mee. In het ontwerpproces van het sportcomplex zijn alle sportverenigingen en andere gebruikers betrokken. De nieuwe hal (een C.2 sporthal volgens de normering van NOC*NSF) biedt veel extra mogelijkheden voor de sportverenigingen. We hebben ervoor gekozen om in de nieuwe hal geen tribune te bouwen zoals die er wel in de gerenoveerde hal is. Dat had ongeveer een miljoen euro extra gekost. Toeschouwers kunnen in de nieuwe hal wel naast het veld plaatsnemen en de wedstrijden bekijken."

De gemeente heeft nog geen besluit genomen over hoe de ruimte waarin vroeger LaterR was gevestigd, gebruikt gaat worden. Er zijn diverse opties zoals mogelijkheden voor dansactiviteiten en denksporten. Een aantal inwoners van Diemen hoopt dat er de mogelijkheid komt om te biljarten.

Voor de ingang van Sporthallen Diemen tegenover De Nieuwe Kring worden speelvoorzieningen aangelegd.

Uiteraard voldoet Sporthallen Diemen aan de huidige duurzaamheidseisen. Het gebouw is gasloos en (vrijwel) energieneutraal. Energie wordt opgewekt door middel van 250 zonnepanelen die op de daken van het gebouw liggen. Er liggen ook sedumdaken op de Sporthallen Diemen. Die zorgen voor een goede afvoer van regenwater en verkoeling en ze zijn goed voor de biodiversiteit.





Sporthallen Diemen.
Er liggen 250 zonnepanelen op de daken.