De zolder van DePastorie.
De zolder van DePastorie. Foto: @DePastorieDiemen

Ingrijpende restauratie DePastorie aan Hartveldseweg 24

DIEMEN In DePastorie aan de Hartveldseweg 24 is dinsdag een informatieavond gehouden over de restauratie van het monumentale pand. 

Stadsherstel Amsterdam start eind augustus met de grote restauratie van het pand. De verwachting is dat DePastorie eind 2023 weer opengaat voor publiek. Stadsherstel Amsterdam heeft het monumentale gebouw uit 1882 naar ontwerp van architect Bleys eind 2020 gekocht van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden. Allard Faas en zijn partner Cora Bronkers gaan DePastorie na de renovatie exploiteren. Roos van Enter, projectleider van Stadsherstel Amsterdam, vertelde tijdens de presentatie over de geschiedenis van het pand en het historisch onderzoek dat de afgelopen tijd is uitgevoerd. Ook gaf zij informatie over de renovatie: de volledige fundering wordt aangepakt, het dak wordt vervangen en binnen worden nieuwe installaties aangebracht voor de elektriciteit en klimaatbeheersing. Het interieur wordt zo veel mogelijk intact gelaten. "Het gebouw moet straks toekomstbestendig zijn, maar het is voor ons net zo belangrijk dat de sfeer die het gebouw nu uitademt bewaard blijft", aldus Roos van Enter. Allard Faas, Cora Bronkers en hun drie kinderen kwamen in 2016 in Diemen wonen. Zij waren op zoek naar een werkplek en stapten zes jaar geleden DePastorie binnen. Ze waren onder de indruk van de sfeer die in het gebouw hing. Zij benaderden het bestuur van de parochie Sint Petrus' Banden met het verzoek om het gebouw te mogen huren. Het zou aanvankelijk om een periode van drie maanden gaan, maar het werd uiteindelijk zes jaar. Zij verhuurden het gebouw voor allerlei activiteiten. De afgelopen jaren waren er naast vele fotoshoots en filmopnames ook workshops, exposities, yogalessen en een eindexamenexpositie van de Foto Academie. In april werd er een drukbezochte vintagemarkt gehouden. Na de restauratie blijven Allard en Cora in het gebouw werken. Er zullen ook weer allerlei activiteiten plaatsvinden zoals foto- en filmopnamen, al zullen er minder grote filmopnames zijn omdat het gebouw overdag ook toegankelijk wordt. Op de begane grond komt overdag 'lichte' horeca. Bezoekers kunnen een kop koffie drinken of een lunch gebruiken. De fotostudio blijft op de eerste verdieping. Daar komen ook werkruimtes die mensen ook voor een dag kunnen huren. De zolder wordt gebruikt voor yogalessen. De horeca is 's avonds gesloten. Dan kunnen er lezingen en presentaties worden gegeven.
Juist de wens van Stadsherstel Amsterdam en Allard en Cora om het gebouw open te houden voor publiek heeft ervoor gezorgd dat er niet sneller kon worden begonnen met renoveren. Hiervoor is een horecavergunning nodig en die zat nog niet op het pand. Allard Faas en Roos van Enter: "We zijn ons ervan bewust dat zo'n bestemmingswijziging impact kan hebben op de buurt. De gemeente toetst dat en ook wij wilden hierin zorgvuldig handelen.”

Aan de voorkant van het gebouw wordt op het eigen terrein een laad-en-losplek gecreëerd. Daar kunnen ook fietsen worden gestald.