Lex Scholten in Holland Park.
Lex Scholten in Holland Park. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN Lex Scholten (PvdA) werd in het voorjaar van 2006 wethouder. De andere wethouders waren toen Ruud Grondel (GroenLinks) en Leo Worm (VVD). Amy Koopmanschap was burgemeester van Diemen. De gemeente Diemen stond er toen niet goed voor.

Lex Scholten (67) heeft op donderdag 19 mei afscheid genomen als wethouder van de gemeente Diemen. Hij is zestien jaar wethouder geweest. Diemen heeft in de afgelopen zestien jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Scholten blikt terug op zijn periode als wethouder.

Scholten: "De projecten De Sniep en winkelcentrum Diemerplein waren vastgelopen. De aankoop van de grond voor de bouw van de woningen op De Sniep was gefinancierd met geleend geld. De gemeente moest elk jaar acht procent rente betalen. Wij hebben op project De Sniep dertig miljoen euro afgeschreven. Het probleem was dat de projectontwikkelaar pas met de bouw wilde beginnen als 70 procent van de woningen was verkocht. Wij hebben toen besloten om de wijk in kleine delen van 15 tot 20 woningen op te splitsen. Steeds als er van zo’n klein deel van De Sniep 70 procent van de woningen was verkocht, kon er worden begonnen met bouwen. Dit zorgde ervoor dat de schuld van de gemeente niet verder opliep."

Bezuinigingen

In 2011 was er sprake van een mondiale financiële crisis die uiteraard ook niet aan de gemeente Diemen voorbijging. Scholten: "Wij moesten bezuinigen. Wij hebben er toen voor gekozen om te bezuinigen op onze ambtelijke organisatie en hebben daarnaast alle verenigingen en organisaties vier jaar lang een bezuiniging van 2,5 procent opgelegd. Wij hebben toen in De Omval bijeenkomsten gehouden met de organisaties en de verenigingen in Diemen om de situatie en de maatregelen uit te leggen en andere mogelijkheden te bespreken. Er zijn gelukkig geen verenigingen en organisaties door die bezuinigingen verdwenen. Daarnaast hebben wij ervoor gezorgd dat voorzieningen zoals het zwembad, buurthuizen, de bibliotheek en Theater de Omval konden blijven bestaan. Wij hebben toen ook het besluit genomen om de gemeentelijke lasten te laten stijgen. De gemeentelijke lasten in Diemen waren in die periode hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat is al een aantal jaren niet meer het geval."

Het toenmalige kantorenpark Bergwijkpark in Diemen-Zuid was eveneens een probleem voor de gemeente. Er moest jaarlijks een flink bedrag worden uitgetrokken voor het onderhoud en het was er verre van veilig. Vooral na kantooruren was de sfeer er niet prettig. 

Studentenwoningen

Scholten: "De grond van Bergwijkpark was en is niet in het bezit van de gemeente Diemen. Wij zijn als college vlak na ons aantreden begonnen met het uitwerken van scenario's voor Bergwijkpark. Er zijn in 2010 door De Key zeshonderd tijdelijke containerwoningen voor studenten gebouwd. Snippe Projecten BV was geïnteresseerd om de campus in Diemen-Zuid te bouwen. In de gebouwen van de Diemer Vijver zijn 960 studentenwoningen gekomen en op de plek waar vroeger de parkeergarage stond zijn 400 woningen voor Young Professionals gebouwd."

Scholten geeft aan dat de financiële situatie van Diemen goed is

"André Snippe, de eigenaar van Snippe Projecten BV, maakte al snel duidelijk dat hij geloofde en gelooft in het gebied en in de samenwerking met de gemeente Diemen. Hij heeft toen het besluit genomen om de wijk Holland Park in Diemen-Zuid te ontwikkelen. Er zijn inmiddels 2.000 woningen gebouwd en momenteel worden er zevenhonderd woningen in Holland Park West gebouwd. Op de plek waar nu Hogeschool Inholland staat en de directe omgeving komen nog eens 1.200 woningen. Als Holland Park klaar is bestaat die wijk uit zo'n 4.000 woningen."

Scholten heeft tijdens zijn werkzaamheden als wethouder veel profijt gehad van zijn ervaring die hij eerder opdeed als directielid van woningcorporatie Nieuw-Amsterdam. Hij was in die functie nauw betrokken bij de vernieuwing van Amsterdam-Zuidoost.

Kritiek

Scholten is uiteraard op de hoogte van de kritiek van inwoners dat de gemeente Diemen de afgelopen zestien jaar weinig sociale huurwoningen heeft gebouwd. "Een probleem is dat veel grond in Diemen waarop woningen worden gebouwd geen eigendom van de gemeente is. Er waren bijvoorbeeld plannen om op de plek van De Diemer op de Ouddiemerlaan en in De Brede HOED sociale huurwoningen te bouwen. Maar de woningcorporaties hadden lange tijd geen geld, mede door de financiële crisis. Die situatie is gelukkig veranderd. Recent zijn 104 sociale huurwoningen bij de keerlus van lijn 19 opgeleverd en in Holland Park-West komen 220 sociale huurwoningen en in Holland Park-Zuid 400 sociale huurwoningen. De gemeenteraad heeft in bestemmingsplannen vastgelegd dat bij nieuwbouwprojecten een bepaald percentage woningen voor sociale huur en middenhuur moet worden gebouwd."

Groei

De bouw van de campus en Holland Park heeft tot gevolg gehad dat het aantal inwoners van Diemen de laatste jaren enorm is gegroeid. Scholten: "Toen ik in 2006 begon als wethouder had Diemen 23.000 inwoners. Nu zijn dat er 32.000. Als Holland Park klaar is en een aantal andere kleinere projecten is afgerond, telt Diemen tussen de 36.000 en 38.000 inwoners. Het voordeel van de groei van het aantal inwoners is dat Diemen meer geld van het Rijk krijgt. Dat heeft ons ruimte gegeven om te investeren in zaken als de herinrichting van Sportpark De Diemen, de nieuwbouw en renovatie van de Sporthallen Diemen en de uitbreiding en renovatie van De Omval, waar ook de bibliotheek een plek krijgt, en de openbare ruimte."

Er is ook kritiek op de inspraakmogelijkheden die inwoners van Diemen hebben, met name als het om nieuwbouwplannen gaat. Een voorbeeld hiervan zijn de plannen voor de bouw van sociale huurwoningen in Buitenlust. De bewoners van die wijk zijn niet te spreken over de participatie. Scholten: "Er zijn vier zoeklocaties voor 'verdichting': Buitenlust en de Harmonielaan in het centrum en De Venser en Griend in Diemen-Zuid. De grond op die vier locaties is eigendom van de gemeente. De bewoners van Buitenlust zijn tegen de plannen voor woningbouw. Zij vrezen dat er groen en speelplaatsen verdwijnen en dat het nog drukker wordt in die wijk. Wij onderzoeken of er na de bouw van die woningen voldoende groen en speelplaatsen overblijven en of de drukte in Buitenlust beheersbaar blijft. Ik heb begrip voor de gevoelens van de bewoners van Buitenlust. Maar wij staan als gemeente ook voor de taak om sociale huurwoningen te bouwen omdat daar grote behoefte aan is. Het probleem is dat je het in zaken als deze als wethouder niet snel goed doet. Er zijn altijd tegenstrijdige wensen en belangen."

Financiën

Scholten geeft aan dat de financiële situatie van Diemen goed is. "Als je als gemeente zelfstandig wilt blijven moet je er op de eerste plaats voor zorgen dat je in staat bent om geld te reserveren voor zaken als gezondheid, zorg, verenigingen, voorzieningen als sportaccommodaties en cultuur en voor onderhoud en renovatie van de openbare ruimte. Diemen beschikt over de financiën om dit te doen. Een volgend bestuur zal ervoor moeten zorgen dat dit ook in de toekomst het geval is. Lastig is dat je als gemeente ook te maken hebt met nieuwe taken die door het Rijk worden opgelegd, maar waarvoor te weinig geld door het Rijk wordt verstrekt."

Veel gebeurd

Scholten kijkt met voldoening terug op de vier perioden waarin hij wethouder van Diemen is geweest. "Er is de afgelopen zestien jaar veel gebeurd. Er zijn een hoop moeilijkheden overwonnen en ik ben van mening dat er veel tot stand is gebracht: de bouw van veel woningen, de herinrichting van Sportpark De Diemen, nieuwbouw en renovatie van Sporthallen Diemen, de herinrichting van de Oost-West As en de in aanbouw zijnde spooronderdoorgang. Daarnaast is ook het sociale beleid in Diemen verbeterd en de openbare ruimte ziet er goed uit. Denk daarbij aan de straten en de pleinen en het groen. Ook zijn er in vrijwel alle wijken van Diemen speel- en sportvoorzieningen. Onze gemeentelijk lasten zijn nu vergelijkbaar met die van het gemiddelde in Nederland. Ik ben wel teleurgesteld in de situatie op de woningmarkt. Wij zijn helaas niet in staat geweest om voldoende sociale huurwoningen en woningen met een middenhuur te bouwen. Maar dat was vooral het gevolg van de financiële situatie van de gemeente en de woningcorporaties. Hierdoor hebben wij veel mensen die op zoek waren en zijn naar een betaalbare woning niet kunnen helpen."





Lex Scholten op de Oost-West As.