Hans Prins, Jeroen Klaasse, Matthijs Sikkes-van den Berg en Marian Everhardt.
Hans Prins, Jeroen Klaasse, Matthijs Sikkes-van den Berg en Marian Everhardt. Foto: GERRIT ALINK

Gemeenteraad neemt coalitieakkoord 2022-2026 aan

DIEMEN De gemeenteraad heeft het coalitieakkoord 2022-2026 aangenomen. De VVD, Ouderenpartij Diemen en Onafhankelijke Partij Diemen stemden tegen.


DIEMEN Het coalitieakkoord van GroenLinks, Ons Diemen, D66 en PvdA met de naam 'Diemen met elkaar en voor elkaar' maakt duidelijk dat de coalitie het beleid van de afgelopen vier jaar grotendeels voortzet. 

De nieuwe coalitie gaat stap voor stap onderzoeken of er in Diemen mogelijkheden zijn voor windturbines en zonnevelden. "Het uitgangspunt is: alleen windmolens en zonnevelden in Diemen als dat verantwoord kan voor mens en natuur. Er wordt gekeken naar de impact van de bij windmolens of zonnevelden behorende infrastructuur, denk aan de aanleg van bouwwegen of het realiseren van kabeltracés. Minimaal 50% lokaal eigenaarschap blijft het uitgangspunt voor mogelijke grootschalige energieprojecten”, aldus het coalitieakkoord.
De coalitie zet in op het leveren van een substantiële bijdrage aan het opwekken van meer duurzame energie. Een doel is om wijk voor wijk betaalbaar van het gas af te gaan. Naast eventuele windmolens en zonnevelden moet er ook plaats zijn voor alternatieven. "Als ook met andere technieken dan wind en zon grootschalig duurzame energie kan worden opgewekt in Diemen, dan staan we hiervoor open. We stimuleren het plaatsen van zonnepanelen op grote daken. De gemeente gaat in gesprek met ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties en instellingen om plannen en programma's goed af te stemmen op de behoeften van de verschillende doelgroepen. Er is veel aandacht voor alternatieve manieren voor energieopwekking of alternatieve brandstoffen. We houden vast aan het standpunt tegen houtige biomassa als brandstof voor en energieopwekking. Aan nieuwe initiatieven wordt niet meegewerkt. Het geplande datacenter aan de Treubweg is al vergund. We spreken ons uit tegen een tweede datacenter in Diemen. Ook gaan we door met duurzaamheidsleningen voor particuliere acties. Verder blijven we in de komende periode energiecoaches inzetten om inwoners te helpen met het besparen van energie."
"De gemeenteraad heeft met de Transitievisie Warmte een basis gelegd voor een strategie om samen met inwoners de wijken en buurten van het gas af te halen. Vanwege de stijging van de energiekosten schuift hierbij de aandacht voor energiearmoede naar de voorgrond. We gaan aan de slag met een ‘Actieplan energiearmoede' om de stijgende energiekosten te beperken voor de inwoners die hierdoor het hardst worden geraakt. We maken afspraken met woningcorporaties en particuliere verhuurders om hun woningen te verduurzamen. Hierbij streven we naar woonlastenneutraliteit. We starten een wijkgericht isolatieprogramma voor woningen met de laagste energielabels. Wijk voor wijk gaan we betaalbaar van het gas af."
De coalitie is voorstander van het openstellen van de busbaan in Diemen-Zuid. "Dit project wordt gecontinueerd, met inachtneming van de nog komende uitspraak van de Raad van State. Op het gebied van geluidsisolatie gaan we verder dan de Wet geluidhinder voorschrijft. Dit doen we door maatregelen te treffen bij een aantal woningen langs de busbaan, ook al is dit niet vereist in een 30 kilometergebied. Dit komt ook het energieverbruik in deze woningen ten goede. In nagenoeg de gehele wijk Diemen-Zuid wordt de maximumsnelheid beperkt tot 30 kilometer per uur en waar nodig wordt de weginrichting hierop aangepast. De snelheid zal worden gemonitord en wanneer nodig en gewenst nemen we passende maatregelen.”
De nieuwe coalitie gaat in gesprek met de bewoners van Buitenlust om te bespreken hoe het geplande gebouw met sociale huurwoningen in die wijk en de openbare ruimte worden ingericht. "Uitgangspunt hierbij is en blijft de bouw van 38 sociale huurwoningen met aandacht voor groen, spelen en bewegen in de buurt. Voor de Harmonielaan wordt spoedig een proces, inclusief participatie, gestart, zodat we daar sociale woningbouw kunnen realiseren nadat de spooronderdoorgang gereed is. Dit is ook van groot belang omdat voor deze onderdoorgang enkele sociale woningen zijn gesloopt."
De coalitie ziet dat de verkeersontsluiting van de Griend technisch ingewikkeld is. "Daarom kiest de coalitie ervoor om deze periode verkeersonderzoek uit te voeren. Met de resultaten van dit onderzoek en indien nodig aanvullende relevante onderzoeken gaan we kijken of woningbouw mogelijk is. Indien van toepassing wordt een participatietraject gestart.”
Er wordt ook veel aandacht besteed aan participatie (een van de speerpunten van Ons Diemen) en schuldhulpverlening. De gemeente vindt het belangrijk om betalingsachterstanden vroeg te signaleren en gaat afspraken maken met de kredietbank over het saneren van schulden bij jongeren. Het doel is dat mensen na maximaal 36 maanden aflossen een nieuwe start kunnen maken. "Na aanmelding bij schuldhulpverlening creëert de gemeente ademruimte door eerst uitstel van betaling te bedingen bij schuldeisers, de zogenaamde pauzeknop. We gaan een sociaal incassobeleid voeren bij inwoners die vorderingen bij de gemeente hebben."
De oppositiepartijen zijn van mening dat er weinig nieuw beleid in het coalitieakkoord is opgenomen. De VVD vindt het vreemd dat Ons Diemen zich niet langer verzet tegen het openstellen van de busbaan en woningbouw in Buitenlust. De liberalen zijn nog steeds tegen het plaatsen van windmolens in het dichtbebouwde Diemen. Fractievoorzitter Bert Timmer stelde dat de VVD de financiële onderbouwing en verantwoordelijkheid in het akkoord mist. De VVD stemde tegen.
Peter Prins, fractievoorzitter van de Ouderenpartij Diemen: "Het lijkt erop alsof de vorige collegepartijen de nieuwe collegepartij keurig in het pak hebben genaaid. Alle kritiek en wantrouwen van Ons Diemen tegen de overige partijen is verdwenen als sneeuw voor de zon. Is dit nu de vernieuwing die Ons Diemen altijd heeft gepredikt? In de installatieraad heeft de heer Advocaat ons niet weersproken toen we zeiden dat zijn fractie vier jaar lang de vorige collegefracties met kritiek en wantrouwen heeft benaderd. Zou dat nu plotseling verdwenen zijn? Onze inschatting is dat toetreding tot een college de fractie van Ons Diemen in een lastige positie zal brengen. Ze moeten plotseling vóór elk collegevoorstel stemmen. Van stemgedrag veranderen moet je kunnen motiveren. Dat heb ik Ons Diemen nog niet horen doen. Dat zal moeilijk worden. Onze inschatting is ook dat de fracties van GroenLinks, D66 en PvdA een groot risico lopen door in zee te gaan met deze fractie, die er op veel onderdelen van het beleid andere gedachten op nahoudt."
"Een opmerking over de positie van de gemeenteraad. Nergens in het akkoord wordt verwezen naar de rol, de positie en de verantwoordelijkheden van de raad als hoogste orgaan. Het dualisme lijkt ver weg. Andere partijen dan de beoogde collegepartijen worden niet genoemd. Hen wordt zelfs niets gevraagd. Het lijkt erop dat de vier collegepartijen het vooral met elkaar gaan doen." De Onafhankelijke Partij Diemen heeft eveneens tegengestemd. Fractievoorzitter Jan Sikking vertelde dat zijn partij tijdens de onderhandelingen met veel goede ideeën is gekomen. "Maar van dat alles zien wij niets terug in het coalitieakkoord. Wat is er met onze inbreng gebeurd? Naar onze mening zijn de niet-coalitiepartijen buitenspel gezet."