Hans Prins.
Hans Prins.

GroenLinks, Ons Diemen, D66 en PvdA sluiten coalitieakkoord

GroenLinks, Ons Diemen, D66 en PvdA hebben na weken van intensieve gesprekken een coalitieakkoord gesloten.

DIEMEN Onder de titel ‘Diemen met elkaar en voor elkaar’ presenteren de vier partijen hun plannen voor Diemen voor de komende vier jaar. De partijen voerden sinds begin april gesprekken met elkaar.

Het coalitieakkoord is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken, waarmee de partijen ook duidelijk richting geven aan de komende jaren. Achtereenvolgens worden in het akkoord de onderwerpen participatie, kansengelijkheid en bestaanszekerheid, duurzaamheid en klimaat en wonen besproken. 

"Met deze vier onderwerpen zetten we duidelijk neer waar onze prioriteiten voor de komende jaren gaan liggen", aldus Matthijs Sikkes-van den Berg van GroenLinks. "GroenLinks is blij dat we ook de komende vier jaar verder gaan met het verduurzamen van Diemen en het tegengaan van klimaatverandering."

Ons Diemen is er trots op dat zij dit keer bestuurlijke verantwoordelijkheid kunnen nemen. "We kijken ernaar uit om samen met de andere partijen onze inwoners en de gemeente participatie naar een nog hoger plan te tillen", zegt Wim Advokaat van Ons Diemen. "Het nog meer betrekken van onze inwoners bij de lokale politiek wordt een belangrijke uitdaging voor de komende tijd. En daar zetten wij graag onze schouders onder."

Het aankomende college krijgt te maken met onzekere tijden. Zo is er de nasleep van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Dit brengt veel (financiële) zorgen met zich mee voor de inwoners van Diemen. "Daarom is het belangrijk om ook aan de voorkant in te zetten op kansengelijkheid en bestaanszekerheid", vertelt Jeroen Klaasse van D66. "We gaan door met de ondersteuning die we bieden aan onze inwoners en kijken hoe we dat nog beter kunnen doen. Daarnaast kiezen we ervoor om met maatregelen kansengelijkheid en bestaanszekerheid verder te verbeteren."

De afgelopen jaren heeft Diemen er veel woningen bijgekregen, maar de krapte op de woningmarkt blijft enorm. "We zijn daarom als PvdA blij dat we ook de komende vier jaar veel betaalbare woningen gaan realiseren en de woningmarkt reguleren waar we kunnen", zegt Sofie Kuilman (PvdA). "Er zijn in Diemen zo veel mensen die noodgedwongen nog bij hun ouders wonen of hun sociale netwerk in Diemen moeten verlaten omdat hier geen passende woning voor hen is. Wonen is een grondrecht en ik ben blij dat we daar de komende tijd ook weer hard voor gaan knokken."

Nieuwe college krijgt vier wethouders, onder wie twee nieuwkomers

Formateur Zita Pels (GroenLinks) kijkt terug op een mooie periode. "Ik vind het knap hoe de partijen zijn gekomen tot een akkoord dat ruimte laat om te reageren op nieuwe ontwikkelingen. Ook geef je zo écht ruimte aan inwoners om mee te praten en mee te denken. Wel kiest deze nieuwe coalitie duidelijk voor een aantal onderwerpen waar zij zich de komende tijd voor gaat inzetten."

Het gepresenteerde akkoord zal donderdag 19 mei door Zita Pels worden aangeboden aan burgemeester Erik Boog. Daarna volgt een debat in de gemeenteraad en worden de wethouders namens de verschillende partijen benoemd.

Het nieuwe college van B en W krijgt vier wethouders: Matthijs Sikkes-van den Berg van GroenLinks, Hans Prins van Ons Diemen, Jeroen Klaasse van D66 en Marian Everhardt van de PvdA. Het college dat vanavond aftreedt, telt drie wethouders. Matthijs Sikkes-van den Berg en Jeroen Klaase waren de afgelopen raadsperiode al wethouder. Sikkes-van den Berg werd in september 2019 wethouder. Hij volgde toen zijn partijgenoot Jorrit Nuijens op. Klaasse trad in het voorjaar van 2014 aan als wethouder. Hans Prins werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart gekozen als gemeenteraadslid. Marian Everhardt werd niet gekozen als raadslid. Zij is inwoner van Diemen. Wethouder Lex Scholten (PvdA) neemt vanavond afscheid als wethouder. Hij gaat met pensioen.

In het coalitieakkoord staat dat de nieuwe coalitie in gesprek gaat met de bewoners van Buitenlust om te bespreken hoe het geplande gebouw met sociale huurwoningen in die wijk en de openbare ruimte worden ingericht. “Uitgangspunt hierbij is en blijft de bouw van 38 sociale huurwoningen, met aandacht voor groen, spelen en bewegen in de buurt. Voor de Harmonielaan wordt spoedig een proces, inclusief participatie, gestart, zodat we daar sociale woningbouw kunnen realiseren nadat de spooronderdoorgang gereed is. Dit is ook van groot belang omdat voor deze onderdoorgang enkele sociale woningen zijn gesloopt”, aldus de nieuwe coalitie. 

De nieuwe coalitie is voorstander van het openstellen van de busbaan in Diemen-Zuid. “De openstelling van de busbaan in Diemen-Zuid is een veelbesproken onderwerp. We blijven voorstander van het openstellen van de busbaan in Diemen-Zuid: dit project wordt gecontinueerd, met inachtneming van de nog komende uitspraak van de Raad van State. Het gebied rond de busbaan krijgt een kwalitatieve upgrade Op het gebied van geluidsisolatie gaan we verder dan de Wet geluidhinder voorschrijft. Dit doen we door maatregelen te treffen bij een aantal woningen langs de busbaan, ook al is dit niet vereist in een 30 km-gebied. Dit komt ook het energieverbruik in deze woningen ten goede. In nagenoeg de gehele wijk Diemen-Zuid wordt de maximumsnelheid beperkt tot 30 kilometer per uur en waar nodig wordt de weginrichting hierop aangepast. De snelheid zal worden gemonitord en wanneer nodig en gewenst nemen we passende maatregelen.”

De nieuwe coalitie gaat stap voor stap onderzoeken of er in Diemen mogelijkheden zijn voor windturbines en zonnevelden. Het uitgangspunt is: alleen windmolens en zonnevelden in Diemen als dat verantwoord kan voor mens en natuur. 

Marian Everhardt.