Yes-R treedt op tijdens Vrijheidsmaaltijd.
Yes-R treedt op tijdens Vrijheidsmaaltijd. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Vrijheidsmaaltijd was een initiatief van burgemeester Erik Boog. Het was de vierde editie.

Op het Diemerplein is op Bevrijdingsdag de Vrijheidsmaaltijd gehouden. Er waren zo'n tweehonderd mensen aanwezig, onder wie een aantal vluchtelingen. De Vrijheidsmaaltijd was een groot succes.

De bezoekers waren blij dat zij weer aanwezig konden zijn bij de Vrijheidsmaaltijd. De afgelopen twee jaar kon dit evenement niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. De laatste voorbereidingen startten 's morgens. Een groot aantal vrijwilligers, onder wie leden van de gemeenteraad, was in de weer om het Diemerplein in te richten en te versieren voor de Vrijheidsmaaltijd Op het Diemerplein werden lange tafels en banken geplaatst. Dit stelde de bezoekers in staat om tijdens de Vrijheidsmaaltijd contact met elkaar te leggen.
Andere vrijwilligers waren al vroeg bezig met het bereiden van de maaltijden voor de Vrijheidsmaaltijd. De meeste deden dit thuis en een aantal vrijwilligers maakte in De Schakel diverse salades. De vrijwilligers hielpen tijdens de Vrijheidsmaaltijd ook met het uitdelen van de maaltijden en drankjes.
Burgemeester Boog vertelde in zijn openingstoespraak dat hij met een dubbel gevoel op het Diemerplein stond. "In vrijheid kunnen leven, in vrijheid kunnen kiezen. Het is niet vanzelfsprekend, dat laat de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne zien. Op alle niveaus moeten we daarom blijven werken aan vrijheid en vrede. Er ligt ook een opdracht voor ons hier in Diemen. Om ons in te blijven zetten voor een betrokken Diemense gemeenschap waarin wij met respect elkaar bejegenen. Voor een vrijdenkende regenbooggemeente waarin wij de diversiteit van Diemen vieren. Dat doen we met de Vrijheidsmaaltijd."
De burgemeester zei het bijzonder te vinden dat ook vele vluchtelingen, waaronder uit Oekraïne en Afghanistan, aansloten.
De bezoekers konden kiezen uit diverse heerlijke gerechten, waaronder ook vegetarische en vegan gerechten. En er werden alleen alcoholvrije drankjes geschonken. De bezoekers lieten het zich goed smaken en genoten van de ontspannen sfeer.

Er was ook vertier. Martin Williams was de host en er waren optredens van de Ritmo Percussion Brassband uit Amsterdam, rapper Yes-R, zanger Joop Tertaas, beiden uit Diemen, en EDOG Muzikaal Theater. Tussendoor zong Martin Williams zelf ook nog een paar nummers.

De in het rood geklede Complimentenmeisjes Revka en Charlie schreven voor veel bezoekers een mooi compliment op een kaart. De dames staken er veel tijd in. De complimenten waren uitgebreid en to the point.

Net als tijdens voorgaande edities van de Vrijheidsmaaltijd waren er veel gezinnen met kinderen aanwezig. Een vader die met zijn vrouw en twee kinderen aanwezig was, wees op het belang van de Vrijheidsmaaltijd. "Ik vind het belangrijk om de vrijheid op deze manier te vieren. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, kijk naar de oorlog in Oekraïne. Maar het eten is ook lekker en de sfeer is heel leuk."

De Vrijheidsmaaltijd werd mede mogelijk gemaakt door Zonnenschijn AV en Showtechniek en RNentertainment. Zij zorgden voor faciliteiten zoals het geluid en het meubilair. Jumbo Diemen Zuid, Jumbo Diemen Noord, Albert Heijn, Mooi by Rick!, Mark's Party & Catering! Febo, Heimering groente & fruit (markt) en de Pastafabriek sponsorden producten voor de Vrijheidsmaaltijd.

Burgemeester Boog sprak zijn waardering uit voor de inzet van alle vrijwilligers, onder wie medewerkers van de gemeente en kinderburgemeester Eva Noltes en twee leden van de kinderraad: Teadora en Julia.

Er waren ook dit jaar weer veel gezinnen met kinderen aanwezig




Burgemeester Erik Boog en zijn vrouw Wahida in gesprek met bezoekers.