Ria Zwanenburg.
Ria Zwanenburg. Foto: Trudy Kroese

Ria Zwanenburg neemt afscheid van peuterspeelzaal De Dolfijn

Algemeen

DIEMEN - Het was woensdag 26 januari de laatste werkdag van Ria Zwanenburg als pedagogisch medewerker van peuterspeelzaal De Dolfijn (in basisschool De Octopus).

Ria Zwanenburg (65) heeft veertig jaar als pedagogisch medewerker bij peuterspeelzalen gewerkt. Zij begon in Amsterdam-Oost en was daarna betrokken bij de oprichting van Peuterspeelzaal ‘t Kloddertje in Diemen-Noord, waar zij van 1990 tot 2014 heeft gewerkt. Zij heeft sinds 2014 bij De Dolfijn gewerkt.

Spelenderwijs

Ria Zwanenburg: “Er komen hier kinderen van twee tot vier jaar. De kinderen spelen hier, al dan niet onder begeleiding. Er is een vaste dagindeling en er wordt gewerkt met thema’s. De kring is een vast onderdeel waar op een interactieve manier wordt voorgelezen en veel wordt gezongen. Dit is mijn favoriete moment van de dag. Kinderen leren zo spelenderwijs. Ook de taal wordt zo opgepikt. Als zij naar de basisschool gaan hebben zij daardoor een minder grote taalachterstand.”

Ria heeft haar werk altijd met enorm veel plezier gedaan. Zij genoot van de omgang met de kinderen en de ouders. De coronamaatregelen die sinds maart 2020 van kracht zijn hebben grote invloed op haar werk. “Ik vond mijn werk de laatste twee jaar anders en minder leuk. Collega’s moeten afstand van elkaar houden en ouders mogen het gebouw niet in. Je hebt zo te weinig contact en mist informatie over het kind.”

1.500 kinderen

Zij heeft uitgerekend dat zij in de veertig jaar als pedagogisch medewerker bij peuterspeelzalen zo’n 1.500 kinderen in de groep heeft gehad. “De kinderen die ik in 1990 in de groep van ‘t Kloddertje had zijn inmiddels boven de dertig. Het is voorgekomen dat ik een kind in de groep had van wie de moeder ook in mijn groep heeft gezeten. Ook kom ik weleens iemand tegen van wie ik de dochter en kleindochter in de groep heb gehad. Ik kom vaak mensen tegen die als kind bij mij in de groep hebben gezeten. Dat is altijd leuk.”

Ria woont samen en heeft samen met haar man twee volwassen kinderen die buiten Diemen wonen. “Mijn man en ik gaan eerst een week naar Texel. Ik wil even mijn hoofd leegmaken. Ik heb voldoende te doen. Ik blijf oppassen op mijn twee kleinkinderen. Daarnaast willen mijn man en ik mooie reizen gaan maken. Ik blijf ook actief als vrijwilliger bij judovereniging Judo Fritz. Ik ben onder meer klokker bij wedstrijden en ga al jaren mee op kamp.”

Door de coronamaatregelen was het niet mogelijk om een afscheidsreceptie voor Ria Zwanenburg te houden. Zij heeft dinsdag op het plein voor De Dolfijn afscheid genomen van de collega’s en woensdag van de ouders.