Afbeelding
Foto: Holzhaus Fotografie

Burgemeester Boog: ‘Boa’s en toezichthouders positief over gebruik van bodycams’

Algemeen

DIEMEN - Boa’s (bijzondere opsporingsambtenaren) en gemeentelijke toezichthouders zijn positief over het gebruik van bodycams, ook tijdens het handhaven van de coronamaatregelen. Zij zijn van mening dat het bij zich dragen van bodycams de-escalerend werkt.

Dit heeft burgemeester Erik Boog donderdag aan de gemeenteraad verteld toen de laatste twee coronabrieven van het college van B en W aan de gemeenteraad werden besproken. 

Boa’s en toezichthouders krijgen tijdens hun werk steeds vaker te maken met agressie. Op 1 december 2021 werd bij het zwembad in Diemen-Zuid een particuliere beveiliger mishandeld. De verdachte werd aangehouden.

Boa’s en gemeentelijke toezichthouders beschikken sinds september 2021 over bodycams. Burgemeester Boog: “Boa’s en toezichthouders werken bij de handhaving van de coronamaatregelen nauw samen met de politie. De Boa’s en toezichthouders zijn positief over de bodycams. Zij voelen zich hierdoor veiliger tijdens hun werk en hebben aangegeven dat er een de-escalerende werking vanuit gaat. Het zorgt voor minder verbale agressie of erger.”

Boog gaf ook aan dat de boa’s en toezichthouders eerder speciale trainingen hebben gevolgd voor geweldsbeheersing.

In de laatste coronabrief (18 januari) geeft het college van B en W aan dat de volledige vaccinatiegraad van Diemen ligt op 80% voor alle mensen boven de 18 jaar. Voor de eerste prik ligt de vaccinatiegraad op 82%. De vaccinatiegraad voor de categorie 12 tot 17-jarigen ligt momenteel op 60%. Voor de categorie 5 tot en met 11 jaar is nog maar net gestart met vaccineren. Het is nog niet bekend hoeveel mensen in Diemen de boosterprik hebben ontvangen.