Openstellen busbaan blijft onderwerp van discussie

DIEMEN Het ziet ernaar uit dat de gemeenteraad op donderdag 27 januari het besluit neemt om € 4,75 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het projectkrediet Verkeersstructuur Diemen-Zuid.

De fracties van GroenLinks, D66 en de PvdA hebben dinsdag tijdens de informatieve raadsvergadering laten blijken voor het voorstel te stemmen.

Hoewel het over de financiën van de Verkeersstructuur Diemen-Zuid ging, gingen de fracties in de gemeenteraad ook in op een van de gevolgen: de openstelling van de busbaan voor alle verkeer.

De gemeenteraad heeft op 8 juli 2021 het bestemmingsplan Verkeersstructuur Diemen Zuid aangenomen. De fracties van GroenLinks, D66 en de PvdA stemden toen voor. De fracties van de VVD, de Onafhankelijke Partij Diemen, de Ouderenpartij Diemen, Ons Diemen en het CDA stemden toen tegen. Op 29 november 2021 heeft de voorzieningenrechter van de Raad van State de werking van het bestemmingsplan geschorst. Deze schorsing is van tijdelijke aard. De inhoudelijke beroepsgronden moeten nog worden behandeld door de Raad van State in een bodemprocedure. Wanneer dit plaats gaat vinden bij de Raad van State is nog niet bekend, waarschijnlijk binnen enkele maanden. 

De fractie van de VVD vindt het opmerkelijk dat de risico's van de rechtsgang niet in het raadsstuk zijn opgenomen en had liever gezien dat er op 27 januari nog geen besluit wordt genomen over de financiering van projectkrediet Verkeersstructuur Diemen-Zuid. De VVD plaatst nog steeds vraagtekens bij het openstellen van de busbaan. De oppositiepartij is van mening dat er onvoldoende is geluisterd naar bewoners van Diemen-Zuid. Een aantal van hen is tegen het openstellen van de busbaan.

5