In Buitenlust zijn naast koopwoningen ook sociale huurwoningen
In Buitenlust zijn naast koopwoningen ook sociale huurwoningen Foto: Trudy Kroese

Regeling is stimulans voor huurders om kleiner te gaan wonen

De gemeente biedt inwoners van Diemen die in een grote sociale huurwoning wonen, maar willen verhuizen naar een kleinere woning die beter voldoet aan de toekomstige woonwensen, mogelijkheden via de regeling 'Van Groot Naar Beter'.

DIEMEN Ook in Diemen zijn er inwoners die door hun gewijzigde persoonlijke omstandigheden graag naar een kleinere woning willen verhuizen.

Het gaat in veel gevallen om mensen die in een eengezinswoning wonen. Nadat de kinderen het huis uit zijn gegaan en de leeftijd van de bewoner of bewoners is toegenomen zouden zij graag naar een kleinere woning verhuizen die beter bij hen past. Bijvoorbeeld een gelijkvloerse woning die het niet meer noodzakelijk maakt om dagelijks vele keren de trap of trappen op en neer te gaan.

We kennen voorbeelden van mensen op leeftijd die hun koopwoning hebben verkocht en zijn verhuisd naar een comfortabel appartement in het centrum van Diemen, zoals De Diemer. Dit complex op de Ouddiemerlaan staat op de plaats waar in het verleden bejaardenhuis De Diem was gevestigd.

Veel bewoners van sociale huurwoningen beschikken niet over de mogelijkheden om een dergelijke verhuisstap te zetten. Zij wonen in een sociale huurwoning met een relatief lage huur en hebben er geen zin in om te verhuizen naar een kleine woning waarvan de huur vaak een stuk hoger ligt.

De regeling 'Van Groot Naar Beter' kan uitkomst bieden voor deze groep huurders. Bewoners van sociale huurwoningen krijgen voorrang op Woningnet, géén huurverhoging en een tegemoetkoming in de verhuiskosten tussen de 4000 en 6200 euro. 

De regeling is op 1 januari 2022 ingegaan. De regeling is bedoeld voor alle huurders van een sociale huurwoning van de woningcorporaties die in de gemeente Diemen actief zijn. Dit zijn de Alliantie, De Key, Rochdale en Stadgenoot. Een voorwaarde is wel dat de bewoners overwegen om te verhuizen van een sociale huurwoning met minstens vier kamers en een oppervlakte van minimaal 70 m2 naar een woning van maximaal 60 m2 of een seniorenwoning.

Bewoners ontvangen een tegemoetkoming in verhuiskosten

De regeling wordt mogelijk gemaakt door de vier corporaties die in Diemen actief zijn, het HuurdersPlatform Diemen en de gemeente Diemen.

De huur van de nieuwe woning wordt niet hoger dan die van de oude woning. Uitzondering daarbij is als men de eerste huurder wordt van een nieuwbouwwoning. Onderdeel van de regeling is de tegemoetkoming in de verhuiskosten van de gemeente Diemen. De tegemoetkoming is tussen de € 4.000 en € 6.200, afhankelijk van het aantal kamers van de woning.

De regeling 'Van Groot Naar Beter' heeft diverse voordelen. De bewoners krijgen de kans om te verhuizen naar een woning die beter bij hen past en de woningcorporaties krijgen de beschikking over een woning die zij kunnen verhuren aan grote gezinnen.