Hoveniers Edwin Derriks en Richard van Boxtel.
Hoveniers Edwin Derriks en Richard van Boxtel. Foto: Trudy Kroese

Bedrijf Derriks & Van Boxtel Hoveniers is een begrip in Diemen

Algemeen

DIEMEN - Het bedrijf Derriks & Van Boxtel Hoveniers uit Diemen bestond op 1 januari 25 jaar. Eigenaars Edwin Derriks en Richard van Boxtel vertellen over het bedrijf.

Derriks & Van Boxtel Hoveniers zijn specialist op het gebied van het ontwerpen van tuinen, aanleg van tuinen, tuinonderhoud en boomwerk.

Edwin Derriks (58) is geboren en getogen in Diemen, Richard van Boxtel (54) komt uit Amsterdam, maar woont al 34 jaar in Diemen.

Hoewel het bedrijf 25 jaar bestaat, hebben Edwin Derriks en Richard van Boxtel al meer dan dertig jaar ervaring. Derriks: “Wij werkten aanvankelijk in loondienst bij de firma Ruigrok van der Werve Infra BV. Het bedrijf was toen van Ton Ruigrok van der Werve senior. Het bedrijf is nu van Ton Ruigrok van der Werve junior. Wij zijn op 1 januari 1997 met ons eigen bedrijf begonnen. Het liep vanaf het begin meteen goed. Wij krijgen nog steeds de meeste klanten binnen via mond-tot-mondreclame.”

Derriks & Van Boxtel Hoveniers steken veel tijd in de voorbereiding van hun werkzaamheden. Ze overleggen eerst met de klant om zijn of haar wensen in kaart te brengen, maken vervolgens een ontwerp, overleggen daarna met de klant over het ontwerp en brengen vervolgens een offerte uit. Als alle voorbereidingen zijn afgerond gaan zij aan de slag.

Indien nodig ruimen Derriks & Van Boxtel Hoveniers eerst de tuin leeg en voeren het tuinafval af. Ze kunnen op verzoek een compleet nieuwe tuin aanleggen. Zij zijn ook zeer ervaren in het aanleggen van vijvers, zowel binnen- als buitenvijvers, en waterpartijen. Ook kunnen zij op verzoek sproei-installaties en verlichting in de tuin aanbrengen. Indien een klant zelf de tuin wil beplanten levert het bedrijf de tuin plantklaar op.

Richard van Boxtel: “Wij zijn een klein bedrijf. Edwin en ik hebben één werknemer in dienst: Iwan van der Haagen. Hij is op 16-jarige leeftijd bij ons komen werken en werkt al 22 jaar bij ons bedrijf. Wij doen alles met zijn drieën. Edwin en ik zijn bij alle werkzaamheden die wij uitvoeren aanwezig en werken uiteraard mee. Tijdens de werkzaamheden hebben wij regelmatig contact met de klant.”

Derriks & Van Boxtel Hoveniers zijn een begrip in Diemen. Wie oplet ziet de twee bordeauxrode bestelbussen van het bedrijf regelmatig door Diemen rijden of op een parkeerplaats staan, vlak bij een plek waar aan een opdracht wordt gewerkt.

Edwin Derriks: “Wij hebben veel klanten in Diemen, maar krijgen ook opdrachten van buiten Diemen. Wij werken vijf dagen per week: van maandag tot en met vrijdag. In het voorjaar en in de zomer werken wij dagelijks van 06.45 tot 16.30 uur en vanaf het moment dat het vroeger donker begint te worden passen wij onze werktijden aan. Dan werken wij van 07.30 tot 16.00 uur.”

Derriks & Van Boxtel Hoveniers zijn ook experts in bomenwerk. Zij snoeien en rooien bomen. Richard klimt in bomen om het werk te verrichten, Edwin en Iwan begeleiden hem vanaf de grond. De werkzaamheden in bomen vereisen veel veiligheidsmaatregelen. In tegenstelling tot in het verleden mag het bedrijf niet meer de kapvergunning voor bomen van de klant aanvragen, dat dient de eigenaar van de bomen tegenwoordig zelf te doen. Edwin en Richard gaan wel eerst na of er een kapvergunning nodig is. Als dit het geval is leggen zij de procedure aan de klant uit.

Edwin Derriks en Richard van Boxtel doen hun werk met veel plezier. Maar hun werk is fysiek zwaar. Edwin Derriks: “Wij zijn vijf dagen per week fysiek bezig en dat kost veel kracht. Maar Richard en ik hopen dit werk nog een aantal jaren te kunnen doen.”