Geschrokken gasten van hotel staan op straat.
Geschrokken gasten van hotel staan op straat. Foto: Inter Visual Studio

Plofkraak in hotel schokt gasten en personeel

DIEMEN De politie zoekt getuigen van de plofkraak die in de nacht van donderdag op vrijdag heeft plaatsgevonden in het Via Hotel.

DIEMEN De plofkraak in het Via Hotel aan het Diemerhof in Diemen-Zuid vond in de nacht van donderdag op vrijdag rond 04.20 uur plaats.

Als gevolg van de explosie sneuvelden ruiten en deuren werden beschadigd. Er is bij de plofkraak niemand gewond geraakt. Tientallen hotelgasten en het personeel van het hotel zijn geëvacueerd en overgebracht naar een ander hotel.

De  Explosieven Opruimingsdienst Defensie (E.O.D.D) heeft explosief materiaal veilig gesteld.

Onderzoek

De politie is nog bezig met het onderzoek. De politie verzoekt getuigen of mensen die over meer informatie beschikken contact op te nemen via nummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Burgemeester Erik Boog heeft vrijdagmorgen een bezoek gebracht aan het Via Hotel in Diemen-Zuid.

Hij heeft gesproken met personeel en gasten van het hotel en de politie. De burgemeester vertelt dat de personeelsleden en gasten die hij heeft gesproken enorm zijn geschrokken. Boog: “Er zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen en het personeel en de gasten zijn goed opgevangen. Maar het is een bizar criminele daad. Het had veel grotere consequenties kunnen hebben.”

Te risicovol

Boog: "Dit voorval laat weer zien hoe belangrijk het is om geldautomaten te weren op risicovolle locaties. De laatste jaren zijn er in de regio naar aanleiding van een hausse aan plofkraken veel geldautomaten weggehaald in de openbare ruimte. Het ging bijvoorbeeld om geldautomaten die dicht bij woningen waren gevestigd. Maar ook geldautomaten die binnen een gebouw zijn gevestigd vormen soms een groot risico. Ik ga in het veiligheidsoverleg met de andere burgemeesters verdere aanscherping van de regels aan de orde stellen. Dit soort automaten moet je niet binnen een hotel of vergelijkbare functies waar veel mensen verblijven, willen hebben. Dat is veel te risicovol.”

Het Via Hotel in Diemen-Zuid.