Henk van der Weele, voorzitter van sv Diemen.
Henk van der Weele, voorzitter van sv Diemen. Foto: Trudy Kroese

Sv Diemen is belangrijk voor veel jongeren in Diemen

DIEMEN De onderscheiding Diemenaar van het Jaar 2021 is voor iedereen die bij sv Diemen betrokken is.

Sv Diemen beschikt gelukkig over veel vrijwilligers van wie er een groot aantal al jaren actief is. Het gaat om bestuursleden, leden van het jeugdbestuur, coördinatoren, trainers, scheidsrechters, assistent-scheidsrechters, elftalleiders en de mensen die achter de bar en in de keuken van het clubhuis staan. Die laatste groep is honkvast. Veel van de vrijwilligers die achter de bar en in de keuken zijn te vinden, zijn al tientallen jaren actief voor sv Diemen. Een aantal was er zelfs al bij toen sv Diemen nog op Sportpark Spoorzicht speelde.

Sv Diemen kan ook een beroep doen op veel betrokken ouders. Zij zetten zich in als elftalleider, assisteren soms tijdens de trainingen en rijden de spelers van de jeugdteams naar uitduels. Voorzitter Henk van der Weele: "Wij zijn enorm blij met de inzet van de vrijwilligers. Veel ouders van onze jeugdleden zijn bereid om te helpen. Dat is van groot belang voor een vereniging. Wij hebben er de laatste tijd veel jeugdleden bij gekregen die in de Plantage de Sniep wonen. Veel van de ouders van die jeugdleden zijn actief als vrijwilligers."

Het is voor (sport)verenigingen van groot belang om over voldoende kader en andere vrijwilligers te beschikken. In Amsterdam en de regio zijn de afgelopen decennia tal van voetbalclubs verdwenen. Alleen verenigingen die over een sterk kader en voldoende gemotiveerde vrijwilligers beschikken hebben nog bestaansrecht.

Sv Diemen telt ruim duizend leden. Hiervan spelen er ongeveer 650 in de jeugd. Sv Diemen heeft goed ingespeeld op de coronapandemie. Juist in een zware tijd als nu is het van belang dat kinderen plezier beleven en afleiding krijgen tijdens trainingen en wedstrijden. Sinds de buitensportaccommodaties om 17.00 uur moeten sluiten heeft sv Diemen ervoor gezorgd dat de jeugdteams eerder kunnen trainen. Henk van der Weele: "Toen bekend werd dat de sportaccommodaties om 17.00 uur moeten sluiten hebben wij hier meteen op ingespeeld. Wij hebben de aanvangstijdstippen van de jeugdtrainingen vervroegd zodat die trainingen voor 17.00 uur zijn afgelopen. Dat is voor de spelers van de onderbouw uitstekend gelukt. Voor de teams van oudere spelers ligt dat moeilijker. Spelers moeten overdag werken en kunnen dan niet trainen."

Sv Diemen bestond op 16 juli 2021 maar liefst 90 jaar. Het voornemen om dit lustrum afgelopen najaar te vieren kon helaas niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. De vereniging hoopt het jubileum volgend jaar te kunnen vieren. Er was gelukkig ook goed nieuws voor sv Diemen. De vereniging beschikt sinds kort over een vierde veld. Het is een half veld dat gebruikt wordt voor wedstrijden van de jeugd en trainingen. De veldafdeling van handbalvereniging sv Zeeburg beschikt sinds kort over een veld op Sportpark De Diemen. Sv Zeeburg gaat gebruikmaken van de kleedkamers en het clubgebouw van sv Diemen. Van der Weele:  "Wij zijn blij met de komst van sv Zeeburg. Wij verwachten dat leden van sv Zeeburg zich gaan inzetten als vrijwilligers, bijvoorbeeld door het draaien van bardiensten. Daar zijn wij erg mee geholpen."

Het eerste team van sv Diemen komt sinds het seizoen 2020-2021 uit op zaterdag. De selectie bestaat uit vrijwel allemaal spelers die een sterke band met de club hebben. Een groot aantal spelers voetbalde in de jeugd van de club, andere spelers voetballen al lang voor sv Diemen. Dit komt de herkenbaarheid van de ploeg ten goede. Het nieuwe eerste elftal van sv Diemen heeft zich tot dusver niet dikwijls aan het publiek kunnen presenteren. De competitie 2020-2021 werd al na enkele speeldagen stilgelegd vanwege de coronapandemie en werd niet meer hervat. De coronapandemie heeft ook grote invloed op de huidige competitie. Het eerste team van sv Diemen kwam op zaterdag 27 november voor de laatste keer in actie. Het besluit van het kabinet om buitensportlocaties om 17.00 uur te sluiten was voor de KNVB reden om de resterende duels tot aan de winterstop in de A-categorie te schrappen. Iedereen hoopt dat de competitie na de winterstop weer kan worden hervat.

Sv Diemen beschikt over een goede jeugdopleiding. De club werkt samen met Ajax, AZ en FC Utrecht. Diverse spelers die nu onder contract staan van een profclub speelden in de jeugd van sv Diemen. Enkele voorbeelden zijn ex-Ajacied Ryan Babel, Guus Til (Feyenoord) en Jeremy Helmer (AZ). Maar bij sv Diemen is uiteraard plaats voor alle jonge voetballers. SV Diemen hecht belang aan goede trainingen en begeleiding van alle jeugdspelers.


Sv Diemen speelde op 27 november de laatste wedstrijd.