Hans Püttmann.
Hans Püttmann. Foto: Trudy Kroese

Lockdown is keihard aangekomen bij ondernemers

Ondernemers zijn voor het tweede jaar op rij geconfronteerd met een lockdown die vlak voor de kerstdagen is ingegaan.

DIEMEN De lockdown komt voor ondernemers op een heel ongelukkig moment. Juist in de week voor kerst worden veel cadeaus gekocht en draaien ondernemers altijd een goede omzet.

We lopen door winkelcentrum Diemerplein. Ook dit keer valt het op welke winkels wel open mogen blijven en welke winkels de deuren dicht moeten houden. Een overheid die keer op keer benadrukt zich zorgen te maken over het overmatige alcoholgebruik heeft bepaald dat slijterijen essentiële winkels zijn en boekhandels dicht moeten. Bibliotheken zijn overigens wel open. Modewinkels zijn eveneens dicht. Juist in een periode dat de wintercollectie in de rekken hangt.

Zware klap

Hans Püttmann, voorzitter van winkeliersvereniging Diemerplein, spreekt van een zware klap voor de ondernemers. "Een week geleden had ik niet verwacht dat er een lockdown zou worden ingevoerd. Dit is een zware klap voor ondernemers, onder wie de horeca, en de culturele sector. Wij zijn het jaar begonnen met een lockdown. Veel ondernemers hebben na afloop van die lockdown een goede periode gekend, maar die inhaalslag die zij toen hebben gemaakt wordt nu weer tenietgedaan door deze lockdown. Veel ondernemers zijn creatief, maar er komt natuurlijk een keer een einde aan die creativiteit."

Ook Püttmann Juweliers doet, zoals veel ondernemers van winkelcentrum Diemerplein, via de webshop aan click (call) en collect. "Ik verzoek mensen die artikelen willen bestellen goed op zoek te gaan naar de websites van de lokale ondernemers. Het is vaak moeilijk om door het 'Google-geweld' op de websites van de lokale ondernemers terecht te komen. De inwoners van Diemen zijn loyaal aan de ondernemers. Dat waarderen wij enorm. Wij hopen dat veel inwoners van Diemen de actie 'Koop Lokaal' steunen. Dat is voor ons van levensbelang."

Primera Koopmans en Bruna in het winkelcentrum zijn alleen open voor de geldmaat en PostNL. Klanten die andere artikelen bij die zaken willen bestellen kunnen dat telefonisch of via internet doen. De artikelen kunnen worden afgehaald.

Horeca

De horeca wordt sinds maart 2020 geconfronteerd met beperkingen. De horeca is nu voor de derde keer sinds maart 2020 gesloten. In de perioden dat de horeca wel open mocht, waren er diverse beperkingen van kracht. In de weken voor de huidige lockdown moest de horeca al om 17.00 uur dicht. De lockdown betekent uiteraard een enorme klap voor de horeca. Veel horecabedrijven hebben nu een afhaal- en bezorgservice.

Daniel Beijnes, eigenaar van Café 't Pandje en eetcafé 't Pannetje: "Dit is vreselijk voor alle horecabedrijven. De horeca had alles al ingekocht voor de feestdagen en zit nu met een enorme voorraad. De steun die de horeca krijgt is echt onvoldoende. Die dekt bij lange na niet alle kosten. Wij hebben al bijna twee jaar te maken met sluitingen en beperkende maatregelen. Als avondzaak mochten wij sinds maart 2020 maar enkele weken ons ding doen zonder beperkingen. Als er geen steunpakket komt dat alle kosten dekt, verwacht ik dat er op termijn veel horecabedrijven in Nederland zullen verdwijnen."

Zwemlessen

Een gevolg van de lockdown is dat de binnensportlocaties gesloten zijn. Er is een uitzondering gemaakt voor de zwemlessen voor het A-, B- en C-diploma. Die mogen wel doorgaan. Sportlocaties buiten mogen open tussen 05.00 en 17.00 uur.

Ook de culturele sector is hard getroffen door de lockdown. Theater de Omval is tot ten minste 14 januari gesloten. "Mensen die kaarten hebben gekocht voor voorstellingen en films in deze periode zullen zo snel mogelijke bericht ontvangen per e-mail. De directie hoopt te mogen rekenen op hun geduld en begrip en hoopt de bezoekers graag weer terug te zien in 2022."

Rek lijkt eruit

Weinig mensen lijken zich te houden aan de oproep van het kabinet om vooral thuis te blijven. Voor veel mensen was de afkondiging van opnieuw een lockdown een klap te veel. Zij hadden verwacht dat vaccineren een nieuwe lockdown zou voorkomen. De rek lijkt eruit. Het is afwachten of veel mensen het advies van het kabinet zullen opvolgen om de feestdagen in een klein gezelschap door te brengen.