Raad gaat akkoord met Transitievisie Warmte

DIEMEN De gemeenteraad heeft donderdag de Transitievisie Warmte aangenomen. Alle gemeenteraadsfracties stemden voor het voorstel.

Nederland moet uiterlijk in 2050 aardgasvrij zijn. In de Transitievisie Warmte staat aangegeven hoe de gemeente Diemen aardgasvrij wil worden. Het doel van de gemeente is om al in 2040 aardgasvrij te zijn. De doelstelling om van het aardgas af te gaan zal grote gevolgen hebben voor de manier waarop woningen en gebouwen worden verwarmd en van warm tapwater worden voorzien.

De Transitievisie Warmte laat voor elke buurt van Diemen zien welke kansen er zijn voor een toekomst zonder aardgas. De gemeente maakt bewust nog geen keuze waar er kan worden gestart. Wel wordt er ingezet op het zo snel mogelijk isoleren van woningen en andere gebouwen om zo de vraag naar warmte te verminderen.

Vanaf volgend jaar gaat de gemeente over de visie in gesprek met inwoners, bedrijven, ondernemers, woningcorporaties en andere betrokkenen zoals energiebedrijven en de netbeheerder. De gemeente geeft in de Transitievisie Warmte aan dat zij dit niet alleen kan doen. Er dienen stappen te worden gezet met elkaar.

De gemeente zal veel energie moeten steken in het overtuigen van de inwoners van de noodzaak om Diemen aardgasvrij te maken. Uit een bewonersonderzoek blijkt dat relatief veel inwoners niet overtuigd zijn van die noodzaak. Zij zien het nut er niet van in en willen ook geen investeringen doen.

Het is de bedoeling dat het aardgasvrij maken voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn. Dit mag uiteraard niet tot energiearmoede leiden.

De visie is nu te downloaden via www.diemen.nl/gasvrij.