De avondklok zorgde voor verlaten straten.
De avondklok zorgde voor verlaten straten. Foto: Trudy Kroese

2021 werd helaas gedomineerd door corona

DIEMEN 2021 gaat de geschiedenis in als een jaar dat net als het grootste deel van 2020 werd gedomineerd door corona.

Door de coronamaatregelen - de lockdowns, de avondklok en andere beperkingen - werd iedereen getroffen: ondernemers, scholieren, studenten en eenzame mensen het hardst. De coronamaatregelen zorgden ook voor een verharding en tweedeling in de maatschappij: mensen die zich (soms met gevoelens van twijfel) lieten vaccineren en mensen die ervoor kozen om geen vaccin te halen. Het volgen van de berichten op sociale media was vaak geen pretje. We hoorden om ons heen steeds meer mensen die een punt zetten achter hun activiteiten op sociale media en de stroom aan berichten niet meer wilden volgen.

In januari zorgde de avondklok voor verlaten straten. Een sinister beeld. In februari sloeg de winter toe. Jong en oud vermaakten zich in de sneeuw. De Diemer IJsclub besloot met pijn in het hart om de ijsbaan op De Sniep niet te openen in verband met de coronaregels. Dit weerhield schaatsliefhebbers er niet van om over het hek te klimmen en lekker te schaatsen. In maart was er sprake van enige verlichting: niet-essentiële winkels mochten weer klanten op afspraak ontvangen.

In april werd bij het station in het centrum een tijdelijke spoorwegovergang aangelegd. Dat was nodig voor de aanleg van de spooronderdoorgang. Eind april kwam het moment waar veel inwoners van Diemen op hadden gewacht: de horeca mocht de terrassen weer openen. Ook leuk nieuws was er in mei: de Historische Kring Diemen bood de Onderwijs Canon aan aan wethouder Jeroen Klaasse van Onderwijs. Er waren dit jaar ook weer koninklijke onderscheidingen voor inwoners van Diemen. De traditionele bijeenkomst in het gemeentehuis kon helaas niet doorgaan. Burgemeester Erik Boog bezocht de mensen die een onderscheiding kregen thuis op en speldde hen de versierselen op. De vrijmarkt en het Oranjefeest gingen niet door. Dat gold ook voor het Loswalfestival en het Wereldfestival die later in het jaar zouden worden gehouden.

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst op 4 mei kon helaas niet doorgaan. Er was een bescheiden bijeenkomst bij het monument achter het gemeentehuis. De Vrijheidsmaaltijd op 5 mei kon eveneens geen doorgang vinden. In juni nam Enith Brigitha afscheid als zweminstructrice. De voormalige topzwemster gaf sinds 2009 zwemles in het zwembad van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran.

De Kinderzomerspelen konden gelukkig doorgaan. Het evenement voor kinderen uit Diemen die naar de basisschool gaan werd van 12 tot en met 30 juli in en rond Sportcentrum Wethouder F.B. Duran gehouden. 

Theater de Omval begon in augustus weer aan het theater- en filmseizoen. Hoewel er nog wel beperkingen van kracht waren genoten de bezoekers volop van de voorstellingen en films. De sportverenigingen begonnen weer met trainingen en bij sv Diemen werd het Pascal Schroeijers toernooi gehouden.

Het Diemer Festijn ging voor het tweede jaar in successie niet door. Maar gelukkig was er in september wel kermis in het centrum van Diemen. Op het Van Markenplantsoen werd het festival Diemen gaat door gehouden. Het evenement werd druk bezocht. De sportcompetities gingen eveneens weer van start.

In oktober begonnen de werkzaamheden voor de uitbreiding en renovatie van De Omval. De openbare bibliotheek verhuist in 2022 naar De Omval. De buurtkamer in de flat Beukenhorst in Diemen-Zuid werd feestelijk geopend.

Veel mensen hebben zich laten vaccineren en hoopten dat zij daardoor hun 'vrijheid' zouden behouden. Maar in november moest de horeca om 20.00 uur dicht. Aan het einde van de maand werden er nog strengere maatregelen afgekondigd: de horeca en niet-essentiële winkels moesten om 17.00 uur de deuren sluiten en culturele instellingen en sportaccommodaties moesten eveneens op dat tijdstip op slot. Gelukkig kon de intocht van Sinterklaas per bus wel doorgaan. Die intocht was een groot succes. Sinterklaas reed met de bus door alle wijken van Diemen en alle kinderen konden hem goed zien.

Corona domineerde ook de maand december. De basisscholen en buitenschoolse opvang gingen al een week voor de kerstvakantie dicht. Het jaar kent helaas een donker einde. Op zondag 19 december ging de lockdown in. Niet-essentiële winkels, de horeca, de scholen en de sportscholen gingen dicht. Theaters en bioscopen moesten eveneens sluiten. Ook geldt een beperking van het aantal mensen dat thuis mag worden ontvangen. We kunnen alleen maar hopen op een beter en gezelliger 2022.

Jong en oud genoten van de sneeuw.
In maart kregen de niet-essentiële winkels weer meer mogelijkheden.
Eind april gingen de terrassen open.
Sobere plechtigheid op 4 mei.
Enith Brigitha ging in juni met pensioen.
De Kinderzomerspelen konden gelukkig wel doorgaan.
Het Pascal Schroeijers toernooi.
Festival Diemen gaat door was een groot succes.
De buurtkamer in Beukenhorst werd in oktober geopend.
Sinterklaas maakte in november een optocht per bus door Diemen.
In december werd er opnieuw een lockdown afgekondigd.