Training van Smashing '72.
Training van Smashing '72. Foto: Trudy Kroese

Sport: avondlockdown vraagt om creativiteit

DIEMEN De sportverenigingen zijn ook in de periode van de avondlockdown. actief. Zij hebben bij de organisatie van de trainingsactiviteiten steun gekregen van de gemeente.

Sinds de ingang van de avondlockdown op zondag 28 november moeten sportaccommodaties om 17.00 uur sluiten. Het gevolg is dat er 's avonds niet kan worden getraind en dat er 's avonds ook geen wedstrijden kunnen worden gespeeld. 

De gemeente Diemen en de sportverenigingen hebben snel na het ingaan van de avondlockdown overleg gevoerd over de verdeling van de zaalruimte in Sporthal Diemen en de sportzaal in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Jos Muller, manager Sportzaken van de gemeente Diemen: "Het was passen en meten, maar we zijn er uitgekomen. Alle sportverenigingen kunnen nu overdag en in de weekeinden in de sporthallen terecht. Een aantal verenigingen maakt gebruik van beide sportaccommodaties."

Jeroen de Lange van Smashing '72: "De Nederlandse Volleybalbond heeft besloten om alle wedstrijden tot en met december uit te stellen. Volleybalvereniging Smashing '72 is aan de slag gegaan om trainingen mogelijk te maken. In goed overleg met de gemeente en andere gebruikers van de sporthal is een nieuw schema voor de weekenden samengesteld. Voor de mini's worden vanuit de speelkern onderlinge wedstrijden in sporthal Wethouder Verheij in Amsterdam georganiseerd. Op zondag 5 december was de eerste zondagochtendtraining in Sporthal Diemen. We zijn met zestig enthousiaste leden gestart. Dit aantal is gestegen naar tachtig. Op woensdagochtend trainen 25 seniorenleden en 10 jeugdleden van 6.00 tot 8.00 uur in sporthal Diemen."
Ook de basketbalwedstrijden zijn door de bond opgeschort. Bij handbal, korfbal en badminton gaan de wedstrijden door, maar mag de thuis- of uitspelende vereniging zonder consequenties eenzijdig afzeggen. Rob van Dijk, voorzitter van sv Zeeburg: "Het Nederlands Handbal Verbond heeft de verantwoordelijkheid bij de verenigingen neergelegd. Ik had liever gezien dat het NHV met een centraal besluit was gekomen. Wij hebben als sv Zeeburg alle wedstrijden tot aan de winterstop geschrapt. Er is nu nog meer druk op de zaalcapaciteit in Diemen nu alle verenigingen voor 17.00 uur moeten trainen en spelen. Gelukkig is de tweede sporthal bijna klaar. Daarnaast kunnen onze seniorenteams 's avonds niet trainen. Mensen werken overdag en het is daarom geen optie om trainingen overdag te houden. En als je teams laat spelen zonder dat de spelers hebben getraind, is de kans op blessures veel groter."

De KNVB heeft de competities in de A-categorie tot aan de winterstop stilgelegd. Daar valt de competitie van sv Diemen 1 onder. Het eerste team van sv Diemen komt pas na de winterstop weer in actie. De selectie van sv Diemen 1, die altijd in de avonduren traint, houdt tot de winterstop geen trainingen. De wedstrijden van de jeugd van sv Diemen kunnen gelukkig wel doorgaan. Ook de trainingen gaan door. Sv Diemen heeft het trainingsschema aangepast.