Afbeelding

Wmo-raad heeft ruimte voor nieuwe leden

Algemeen

DIEMEN - De Wmo-raad bestaat uit inwoners van Diemen die vanuit hun ervaring en kennis het beleid en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kritisch volgen. Met de afspraken kan de Wmo-raad haar werk nog beter doen.

De Wmo wordt uitgevoerd door gemeenten. Uitgangspunt is dat iedereen kan meedoen in de samenleving en zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen. Mensen die dat niet kunnen door ziekte, ouderdom of een handicap kunnen terecht bij de Wmo-consulenten van de gemeente in De Brede HOED. 

Ondersteuning

Samen met de cliënt kijken zij wat mensen zelf of met hulp van hun omgeving kunnen oplossen en waar ondersteuning van de gemeente bij nodig is. Bijvoorbeeld bij het aanpassen van de woning, huishoudelijke hulp, begeleiding thuis of Wmo-vervoer.

Louise de Berg is voorzitter van de Wmo-raad. “De Wmo-raad houdt zich bezig met het beleid en de uitvoering van de Wmo en andere sociale taken van de gemeente, zoals jeugdhulp en welzijn. Wij behandelen dus geen problemen van individuele personen. De Wmo-raad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders. Door de nu gemaakte afspraken is de procedure bij advisering duidelijk. We hebben daarvoor termijnen afgesproken en afspraken gemaakt over de wijze van informeren en het werkterrein van de Wmo-raad. Zo kunnen we onze taken nog beter vervullen.”

Wmo-vervoer

Het afgelopen jaar heeft de Wmo-raad onder andere geadviseerd bij de inkoop van Wmo-vervoer en trapliften. De Wmo-raad denkt ook mee over de toegankelijkheid van de openbare ruimte. “Dan inspecteren we bijvoorbeeld in een wijk die aan vernieuwing toe is of je met een rolstoel makkelijk het trottoir op en af kunt. Als dat niet kan, wordt dat als verbeterpunt meegenomen.”

Op 1 december hebben Louise de Berg en wethouder Jeroen Klaasse de samenwerkingsafspraken tussen de Wmo-raad en de gemeente Diemen ondertekend. “De Wmo-raad doet al langere tijd belangrijk werk”, aldus Klaasse. “Zij helpt de gemeente om het beleid en de uitvoering van de Wmo zo goed mogelijk af te stemmen op wat er nodig is. De samenwerkingsafspraken bevatten werkafspraken die tot nu toe op natuurlijke wijze zijn ontstaan, maar nog nergens officieel waren vastgelegd.”

Nieuwe leden

De Wmo-raad bestaat op dit moment uit zes leden en er is ruimte voor nieuwe leden. “Wij zijn op zoek naar betrokken inwoners van Diemen die vanuit hun eigen ervaring en kennis mee willen denken over deze wet waar zoveel Diemenaren mee te maken hebben”, vertelt De Berg. “Met versterking van nieuwe leden met weer hun eigen ervaring en deskundigheid kunnen we ons werk de komende tijd nog beter doen.”

De Wmo-raad komt tien keer per jaar bijeen. Voor het lidmaatschap is een vrijwilligersvergoeding beschikbaar. Meer informatie over deze interessante vrijwilligersfunctie en de Wmo-raad is te vinden op www.diemen.nl (zoek op ‘Wmo-raad’). Wie interesse heeft kan een motivatiebrief met CV per e-mail sturen aan Louise de Berg via wmoraad@diemen.nl.