Online repetitie van EDOG Muzikaal Theater.
Online repetitie van EDOG Muzikaal Theater. Foto: EDOG Muzikaal Theater.

Cultuursector is vooral online actief: onderling contact is belangrijk

De cultuursector heeft te maken met de avondlockdown. Repetities en uitvoeringen kunnen niet doorgaan.

DIEMEN De perspresentatie van EDOG Muzikaal Theater die voor maandag 28 november was gepland kon niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen.

Het is een traditie van EDOG Muzikaal Theater om tijdens een perspresentatie de naam van de nieuwe musicalproductie officieel bekend te maken, waarbij ook de nieuwe poster wordt onthuld en een taart wordt aangesneden. 

De perspresentatie zou tevens het startsein zijn voor de kaartverkoop. Deze presentatie is uitgesteld tot begin volgend jaar. Uiteraard is dit afhankelijk van de coronamaatregelen die dan van kracht zijn.

Gewend

De leden van EDOG Muzikaal Theater zijn door eerdere lockdowns gewend geraakt aan onlinezangrepetities en er wordt in kleine groepjes thuis bij de regisseur doorgewerkt aan de regie, zodat iedereen zich toch goed kan voorbereiden op de voorstellingen van Cinderella. De voorstellingen van Cinderella zijn op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei 2022 in 'pop-uptheater' Sporthal Diemen, aldus EDOG Muzikaal Theater.

Diemer Harmonie

De Diemer Harmonie kan helaas geen kerstconcert geven. "Vorige week maandag hebben we een 'zoomborrel' georganiseerd. Daarna is er nog een bestuursvergadering geweest en we komen voor de kerst nog één keer bij elkaar: op zaterdag 18 december kunnen we in de ochtend in De Omval terecht. Ons plan is om dan in kerstsfeer met elkaar kerstliedjes te spelen en ook enkele kerstliedjes op te nemen, zodat we een digitale kerstgroet kunnen gaan verspreiden. Op deze manier komen we het kabinet tegemoet door het aantal contactmomenten te verminderen (van vier repetities nog maar één repetitie voor de kerst) en aan de andere kant proberen we als vereniging op een verantwoorde wijze toch contact met elkaar te houden (ruim 1,5 meter afstand houden enz.). In het nieuwe jaar staat ons eerste concert gepland voor begin april. Mogelijk dat dit nog gaat veranderen in verband met de verbouwing van De Omval en de beschikbaarheid van de theaterzaal. In 2022 bestaat de Diemer Harmonie 125 jaar. Als de coronamaatregelen het toestaan willen we wel proberen extra activiteiten te organiseren, zoals een picknickconcert op de Floriade in Almere in augustus", aldus Marike Smit-Schooneveldt, vicevoorzitter van de Diemer Harmonie.

Muziekschool

De Muziekschool Diemen heeft zich eveneens aangepast aan de nieuwe coronamaatregelen. "De laatste maatregelen brengen inderdaad weer uitdagingen met zich mee. We geven live les tot 17.00 uur en gaan daarna meteen door met onlinelessen. Het kerstconcert is gewijzigd: er komt nu een onlinevoorstelling in de middag. We kiezen ervoor om helemaal geen publiek toe te laten. De coronamaatregelen zijn er immers om contacten te verminderen en dus mogelijke besmettingen te voorkomen."