Huurwoningen in Buitenlust worden geïsoleerd.
Huurwoningen in Buitenlust worden geïsoleerd.

Gemeenteraad steunt Transitievisie Warmte

DIEMEN De fracties in de gemeenteraad zijn positief over de Transitievisie Warmte. Die mening wordt niet door alle inwoners van Diemen gedeeld.

Het Rijk heeft bepaald dat Nederland in 2050 aardgasvrij moet zijn. De gemeenten wacht de lastige taak om deze ingrijpende operatie op lokaal niveau te begeleiden.

Het college van B en W heeft in de Transitievisie Warmte aangegeven welke kansen het ziet voor het aardgasvrij maken van de buurten, wijken en bedrijventerreinen in Diemen. Het aardgasvrij maken van Diemen gaat iedereen in Diemen raken en er leven vragen en zorgen over de haalbaarheid en betaalbaarheid.

De politieke partijen in de gemeenteraad staan achter de Transitievisie Warmte en zien veel in het plan om snel te beginnen met het isoleren van woningen en bedrijven en zo het energiegebruik terug te dringen. Uiteraard willen alle partijen dat de energietransitie haalbaar en betaalbaar wordt voor alle inwoners van Diemen.

Maar er zijn inwoners van Diemen die hun bedenkingen hebben. Peter Prins, fractievoorzitter van de Ouderenpartij Diemen, wees erop dat er veel weerstand is. "Uit het bewonersonderzoek blijkt dat ruwweg een derde tot twee derde van de ondervraagden weerstand heeft tegen de energietransitie. Er is met name weerstand tegen het van het gas afgaan. Zij zien het niet zitten en willen niet investeren. Er valt voor de gemeente veel te winnen op het gebied van communicatie. De Ouderenpartij Diemen is voorstander van aquathermie. Woningen langs het Amsterdam-Rijnkanaal en de Weespertrekvaart kunnen hiervan gebruik maken", aldus Prins.

Bert Timmer, fractievoorzitter van de VVD, wees erop dat landelijk gestreefd wordt naar het aardgasvrij maken van woningen in 2050. Diemen wil echter in 2040 al zover zijn. Timmer vindt dit niet verstandig omdat dat kan leiden tot een remmende voorsprong. De VVD vindt het goed dat groen gas en waterstof als mogelijkheden worden genoemd om in te zetten zodra die beter beschikbaar worden. 

GroenLinks wil snel stappen zetten om de uitstoot van CO2 te verminderen. Fractievoorzitter Hilda van 't Riet: "We moeten snel beginnen met het isoleren van woningen en gebouwen. Als de warmtevraag minder wordt is er ook minder uitstoot van CO2. Er is vooral bij woningen en gebouwen met een laag energielabel veel winst te behalen. Gedragsverandering en bewustwording zijn ook belangrijk, maar dat zijn ingewikkelde zaken."

GroenLinks ziet veel in het voorstel van Klimaatalarm Diemen om het mogelijk te maken om hybride waterpompen eventueel te kunnen huren.

Paul Ruijg (PvdA) vergeleek de operatie om van het gas af te gaan met een Delta Plan. Hij is van mening dat ook huurders moeten profiteren van de energietransitie. "De energiebesparende maatregelen mogen leiden tot een redelijke huurverhoging, maar die dient lager te zijn dan de gemiddelde daling van de energiekosten van wooncomplexen."

Rick Poelwijk, fractievoorzitter van D66, is van mening dat isoleren van woningen en gebouwen een goede eerste stap is. Hij ziet een rol voor woningcorporaties om slecht geïsoleerde woningen te isoleren en te verduurzamen en wil dat iedereen kan deelnemen aan de warmtetransitie. Dus ook mensen met een smalle beurs. Hij vindt het van belang dat ook de positieve kanten van de warmtetransitie worden benadrukt: het levert een energiezuinige en comfortabele woning op.

Jan Sikking, fractievoorzitter van de Onafhankelijke Partij Diemen, vindt dat de gemeente voor goede begeleiding moet zorgen voor inwoners van Diemen die hun huis willen verduurzamen. Hij gaf aan dat veel mensen op dit gebied leek zijn en de nodige kennis ontbeert.

Wim Advokaat, fractievoorzitter van Ons Diemen, heeft waardering voor wat met een beperkte ambtelijke capaciteit in Diemen is bereikt. Hij gaf aan dat er ook goede houtige biomassa bestaat die prima te gebruiken is.

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg van Duurzaamheid is zich bewust van de weerstand tegen de energietransitie onder sommige inwoners van Diemen. De wethouder, van huis uit gedragswetenschapper, heeft daar begrip voor. "Verandering en onzekerheid (over de kosten) leiden dikwijls tot weerstand. Goede informatie en communicatie kunnen die weerstand voor een groot deel wegnemen."

De keuzevrijheid is beperkt, aldus Sikkes-van den Berg: "Het kabinet heeft bepaald dat de gaskraan in 2050 dichtgaat. De keuzevrijheid van de inwoners bestaat uit het bepalen op welk moment een maatregel wordt genomen. Maar de landelijke einddatum blijft 2050." Hij benadrukte dat het belangrijk is om snel te stappen te zetten, want elke dag dat het gasgebruik op het huidige niveau blijft, is het gevolg dat dezelfde hoeveelheid CO2 wordt uitgestoten.