Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

College in verweer tegen uitspraak Raad van State over busbaan

Algemeen

DIEMEN De gemeente Diemen gaat een verweerschrift indienen in het kader van een bodemprocedure tegen de uitspraak van de Raad van State om het bestemmingsplan voor het openstellen van de busbaan te schorsen. De Raad van State deed maandag uitspraak.

Dit heeft het college van B en W aan de gemeenteraad laten weten.

“Kort samengevat komt het erop neer dat de voorzieningenrechter vindt dat de 30 snelheid van maximaal 30 kilometer per uur niet wordt gewaarborgd in het bestemmingsplan en het geluidsonderzoek op de gevel van een aantal woningen naar de binnenwaarden eerst uitgevoerd had moeten worden voordat het bestemmingsplan door de raad werd vastgesteld. De voorzieningenrechter heeft daarom de werking van het bestemmingsplan geschorst. Deze schorsing is van tijdelijke aard. De inhoudelijke beroepsgronden moeten nog worden behandeld door de Raad van Staten in de bodemprocedure. Wanneer dit plaats gaat vinden is nog niet bekend. Het oordeel van de voorzieningenrechter heeft een voorlopig karakter en heeft geen enkele binding voor de bodemprocedure”, aldus het college van B en W. 

“De eerste stap is het voorbereiden van een verweerschrift in het kader van de bodemprocedure. Hierin zullen wij ingaan op de genoemde onderwerpen. Daarnaast is er een aantal andere beroepsgronden waar wij inhoudelijk ook op zullen ingaan in het verweerschrift. Uit de uitspraak van de voorzieningenrechter blijkt dat het waarborgen van 30 kilometer per uur belangrijk is. Dat vinden wij ook en dit is ook altijd onze intentie geweest. Daarom is het van belang dat wij doorgaan met de voorbereidingen. Het verkeersbesluit wordt voorbereid en wordt, na advisering door de verkeerscommissie, aan het college ter vaststelling voorgelegd, omdat hierin onder andere de 30 km per uur wordt geregeld. Het geluidsonderzoek naar de binnenwaarde van een aantal woningen langs de busbaan is op dit moment in volle gang. De resultaten van dit onderzoek zullen zodra zij beschikbaar komen onderdeel uitmaken van het verweerschrift en de bodemprocedure. Ook is het van groot belang dat de voorbereidingen voor de herinrichting door blijven gaan, aangezien daaruit duidelijk blijkt dat de opengestelde busbaan zal worden ingericht als een 30 km/uur weg. De uitkomst van de bodemprocedure is uiteindelijk bepalend voor de vraag of de plannen (volledig) doorgang kunnen vinden”, aldus het college van B en W.