Theater de Omval moet om 17.00 uur dicht.
Theater de Omval moet om 17.00 uur dicht.

Cultuur, horeca en sport hard getroffen door avondlockdown

DIEMEN Sinds het ingaan van de avondlockdown worden onder meer de horeca, de cultuursector en sportverenigingen geconfronteerd met extra coronamaatregelen.

De horeca, die tot en met zaterdag 27 november tot 20.00 uur open mocht blijven, moet sinds zondag al om 17.00 uur de deuren sluiten. Daarnaast dienen bezoekers als zij door de zaak lopen een mondkapje te dragen.

Dramatisch

"Dit is echt dramatisch", aldus Natasha Verheij. Zij is samen met haar man Jos Mooij eigenaar van Het Wapen van Diemen in Diemen-Zuid. Zij is tevens bestuurslid van de afdeling Amstelland van de Koninklijke Horeca Nederland.

Verheij: "Veel horecaondernemers en gasten van de horeca snappen niet dat de horeca opnieuw zulke zware beperkingen is opgelegd. Zoals ik al eerder heb gezegd: slechts een heel klein percentage van de coronabesmettingen is te herleiden naar de horeca. Maar onze gasten werken goed mee en verlaten om 17.00 uur onze zaak. Wij zijn zaterdag weer begonnen met onze afhaal- en bezorgservice. Mensen kunnen van woensdag tot en met zondag tussen 17.00 en 19.00 uur een maaltijd bij ons bestellen en die vervolgens afhalen of laten bezorgen."
Daniel Beijnes, eigenaar van Café 't Pandje en eetcafé 't Pannetje: "Ik ben geen voorstander van het sluiten van de scholen omdat dit veel gevolgen heeft voor de leerlingen en hun ouders. Maar ik vind de manier waarop de horeca nu wordt getroffen heel zwaar. Ik heb het idee dat de zuurstofslang van de horeca wordt dichtgeduwd tot het moment dat de horeca niet meer kan ademen."

Café 't Pandje heeft de openingstijden sinds deze week aangepast. De zaak is tot nader order op maandag, dinsdag en woensdag gesloten. Op donderdag is het café van 14.00 tot 17.00 uur open en op vrijdag, zaterdag en zondag is 't Pandje van 12.00 uur tot 17.00 uur open voor lunch, bites en een drankje. Eetcafé 't Pannetje heeft van donderdag tot en met zondag een afhaal- en bezorgservice. Klanten kunnen dan tussen 16.00 en 20.00 uur een maaltijd bestellen en die vervolgens afhalen of laten bezorgen.

Aangepast

Peter Meijer, eigenaar van restaurant Le Bistro, heeft de openingstijden eveneens aangepast. "Wij zijn altijd op maandag gesloten, maar blijven nu ook op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag dicht. Wij zijn zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur open voor lunch en eventueel een diner. Er is een uitzondering: als een groep van minimaal tien personen op dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag wil komen lunchen gaan wij speciaal open. Wij hebben van dinsdag tot en met zondag weer een afhaal- en bezorgservice. Mensen kunnen de hele dag bestellen en hun maaltijd vanaf 17.00 uur afhalen of thuis laten bezorgen."

Peter Meijer hoopt dat de landelijke overheid de horecaondernemers financieel zal steunen. "Zonder een goed financieel steunpakket kan de horeca niet overleven. Ik spreek namens alle horecaondernemers in Nederland."

Ook Theater de Omval is hard getroffen door de nieuwe coronamaatregelen. Het theater moet om 17.00 uur dicht. Dit geldt uiteraard ook voor Grand Café Blauw. Michiel Hatenboer, zakelijk directeur van Theater de Omval: "De middagfilms die om 16.00 gepland stonden zullen worden verplaatst naar 14.00 uur. Tickets voor 16.00 uur blijven geldig voor 14.00 uur. Omdat er ook verbouwd wordt aan de achterkant van het theater kunnen bezoekers in de middag mogelijk wel lichte geluidsoverlast ervaren."
Theater de Omval probeert een aantal voorstellingen die voor 's avonds geprogrammeerd stonden te verplaatsen naar een later moment. Lastig is dat niemand weet wanneer de theaters weer 's avonds open kunnen. Hatenboer: "Iedereen die kaartjes heeft gekocht voor deze periode ontvangt zo snel mogelijk een e-mail met meer informatie. Wij zullen mensen die kaartjes hebben gekocht hun geld teruggeven."

Winkels

Voor de 'niet-essentiële' winkels viel het besluit van het kabinet mee. Zij mogen tot 17.00 uur openblijven. Veel ouders van - vooral - leerlingen van het basisonderwijs zijn opgelucht dat de scholen open mogen blijven. Niet alleen omdat het sluiten van de scholen tot een leerachterstand van de kinderen zou leiden, maar ook omdat het thuis lesgeven lastig en soms nauwelijks te combineren is met werk. En niet iedereen kan thuiswerken.
De sport is ook hard getroffen door de coronamaatregelen. Sportaccommodaties moeten om 17.00 uur sluiten. Dit betekent dat veel wedstrijden en trainingen niet kunnen doorgaan.