Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg van Duurzaamheid.
Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg van Duurzaamheid. Foto: Tanja Holzhaus

Gemeenteraad praat vanavond over Transitievisie Warmte

Algemeen

DIEMEN - De gemeenteraad praat vanavond tijdens de informatieve raadsvergadering over de Transitievisie Warmte. Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg vertelt over stand van zaken.

De gemeente maakt met de Transitievisie Warmte inzichtelijk welke kansen zij ziet voor het aardgasvrij maken van de buurten, wijken en bedrijventerreinen in Diemen. Het aardgasvrij maken van Diemen gaat iedereen in Diemen raken en er leven vragen en zorgen over de haalbaarheid en betaalbaarheid.

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg, onder meer verantwoordelijk voor de portefeuille Duurzaamheid. “Het wordt een klus, maar het is belangrijk dat wij de uitstoot van CO2 terugdringen. Ik maak het even persoonlijk: ik wil dat mijn zoon die in februari vier jaar wordt ook in de toekomst op een normale manier kan leven.”

De eerste stap in de warmtetransitie is de behoefte aan warmte terugdringen door te isoleren en te besparen op het gebruik van energie. Sikkes-van den Berg: “Met het isoleren van gebouwen en woningen is heel veel te winnen in Diemen. Uit de transitievisie blijkt dat veel huizen in Diemen nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn. Als je een woning goed isoleert, scheelt dat in de energiekosten. Dit geldt overigens ook voor de huurwoningen. Die moeten ook beter worden geïsoleerd. Wij voeren hierover overleg met de woningbouwcorporaties. In de wijken Buitenlust en Spoorzicht worden al huurwoningen geïsoleerd.”

De gemeente zet zich er voor in om de kosten van de overgang zo veel mogelijk te beperken en hecht groot belang aan de betaalbaarheid voor iedereen. Veel mensen maken zich zorgen over de kosten die de energietransitie met zich mee zal brengen. Sikkes van den-Berg heeft hier begrip voor. “Je woning aardgasvrij maken vergt een investering. Hoeveel is per situatie verschillend. Maar niet alles hoeft in één keer en je kunt ook grote delen van de investering terugverdienen. Ook zien we dat de gasprijzen de afgelopen tijd enorm zijn gestegen. Misschien is dat voor veel mensen een stimulans om na te denken hoe je op termijn minder afhankelijk van aardgas kan worden. De gemeente heeft nog niet heel veel knoppen om aan te draaien om de warmtetransitie voor iedereen betaalbaar te houden. We zoeken naar collectieve warmteoplossingen, organiseren collectieve inkoopacties, we bieden energieleningen tegen gunstige voorwaarden, maar veel van de investeringen zullen bewoners zelf moeten doen. Uiteraard willen we voorkomen dat mensen worden geconfronteerd met energiearmoede.”

In de Transitievisie Warmte staan kansen die de gemeente ziet om wijken en buurten in Diemen gasvrij te maken. De gemeente bepaalt niet van bovenaf waar en wanneer er wordt begonnen met het aardgasvrij maken van de wijken. Op basis van warmteopties die staan in de Transitievisie Warmte wil de gemeente in de eerste helft van 2022 met bewoners, ondernemers en diverse betrokken organisaties bespreken voor welke wijken er kansen liggen om een uitvoeringsplan te ontwikkelen.

De Transitievisie Warmte geeft per wijk aan welke alternatieve warmteopties er zijn voor aardgas. In Diemen-Centrum en Diemen-Zuid zijn de kansrijke verwarmingstechnieken elektrische warmtepompen en warmtenetten met middentemperaturen. Voor de relatief nieuwe en goed geïsoleerde wijken zoals Diemen-Noord is het advies om op termijn de overstap te maken naar een elektrische warmtepomp. Mogelijk zijn hier ook kansen voor een lagetemperatuurwarmtenet (bijvoorbeeld op basis van aquathermie). De woningen in het buitengebied zijn moeilijk te koppelen aan een collectieve warmteoplossing. Hier is het advies aan inwoners om te isoleren en over te stappen op een (hybride) warmtepomp als de cv-ketel aan vervanging toe is. Ook voor de inwoners die voor de kortere termijn een tussenoplossing zoeken (bijvoorbeeld omdat de ketel aan vervanging toe is), is het advies om uit te kijken naar een hybride warmtepomp. In Diemen zijn ook wijken die al grotendeels aardgasvrij zijn, met name Holland Park en gedeeltes van Plantage de Sniep.

Bij het onderzoeken van collectieve warmteoplossingen zoals stadsverwarming kijkt de gemeente kritisch naar de duurzaamheid van de warmtebron. Binnen de grenzen van wat wettelijk mogelijk is gaat de gemeente Diemen het gebruik van houtige biomassa als brandstof tegen. Individuele pelletketels of houtkachels bieden volgens de gemeente geen wenselijke oplossing. Wanneer de beschikbaarheid van groen gas en waterstof verbetert, zal de gemeente ook deze technieken betrekken bij onderzoeken. De hybride warmtepomp wordt als tussentijdse oplossing verwelkomd. De afweging voor een warmte-infrastructuur moet in samenhang gemaakt worden met de behoefte aan koeling. Er wordt zodanig geïsoleerd, verbouwd en ingericht dat dit bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden.

Als de gemeenteraad de Transitievisie Warmte later deze maand vaststelt, draait het vanaf 2022 om de vraag wáár er gestart kan worden met een concreet project. Hierover wil de gemeente in de eerste helft van 2022 gesprekken starten met inwoners, ondernemers en betrokken organisaties en samen bepalen waar er kansrijke mogelijkheden zijn om uitvoeringsplannen per wijk te ontwikkelen. De gemeente pakt wel de regie met deze Transitievisie Warmte, maar legt nu bewust geen warmteopties op en bepaalt ook niet wanneer in welke wijk gestart gaat worden.

Sikkes van den-Berg: “De gemeente wil en kan eigenaren van woningen en andere gebouwen niet dwingen aanpassingen te doen in hun woning. Bij het verduurzamen van een woning of gebouw maakt iedere eigenaar een eigen afweging. Wij doen met de Transitievisie Warmte een goed onderbouwde voorzet voor een individuele of collectieve warmteoplossing. Die moeten we samen verder onderzoeken. Ik zeg nadrukkelijk samen. Want we moeten deze transitie samen doen in Diemen, dat is het uitgangspunt.”