Gemeente intensiveert toezicht op naleving van coronaregels

DIEMEN De boa’s en toezichthouders van de gemeente controleren intensiever op naleving van de coronamaatregelen.

De gemeente geeft aan dat zij mondkapjes uitdelen in geval mensen niet over een mondkapje beschikken. Ook vragen ze naar een aantoonbaar bewijs als mensen aangeven dat zij geen mondkapje kunnen dragen. Mochten mensen geen mondkapje dragen en wel het winkelcentrum in willen, dan wordt hen de keuze geboden. Of het winkelcentrum niet betreden (ook in de passage, waarin de mondkapjesplicht geldt) ofwel naar binnen en het risico op een boete van € 95 euro lopen. 

Verantwoordelijk

De winkeliers en de winkeliersvereniging zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor het toezicht op het dragen van het mondkapje in de passage en in de winkels. De gemeente vertrouwt erop dat zij er ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat de mondkapjes (tenzij medisch niet mogelijk) zo intensief mogelijk gedragen worden. Er is daarover ook contact met de winkeliersvereniging.

Controle

Verder wordt er ook meer toezicht gehouden op de controle van het coronatoegangsbewijs bij locaties waar dat verplicht is gesteld. De betreffende ondernemers of organisatoren zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de handhaving. 

Legitimatie

Van belang is dat naast de controle van de QR-code ook gevraagd wordt naar legitimatie. Bij overtredingen volgt eerst een waarschuwing aan de ondernemer. Mocht blijken dat dit onvoldoende leidt tot verbetering in de controle van het coronatoegangsbewijs, dan zal de gemeente handhavend optreden.

5