Politie vraagt aandacht voor pinpas-oplichters 

Politie vraagt aandacht voor pinpas-oplichters 

DIEMEN De politie vraagt aandacht voor oplichters die het op de pinpas van hun slachtoffers hebben voorzien.

“De laatste weken zijn er, zowel landelijk als in Diemen en Ouder-Amstel, diverse oplichters actief die het voornamelijk gemunt hebben op de pinpas van oudere personen. De oplichters gaan op verschillende manieren te werk, maar hebben allemaal één overeenkomst. Ze willen namelijk dat het beoogde slachtoffer een klein bedrag, soms maar 1 eurocent, pint om een pakketje aan te nemen. Het pakket dat wordt 'aangeboden' is door de slachtoffers niet besteld en bevat niets van waarde. Zodra er met een betaalpas van het slachtoffer wordt gepind ruilen de oplichters de pas om voor een andere pas. Het slachtoffer heeft dat niet door en denkt dat hij/zij zijn eigen pas terug heeft gekregen. Helaas worden er met de echte bankpas grote bedragen gepind of opgenomen”, aldus de politie.

Adviezen

De politie geeft een aantal adviezen om deze vorm van oplichting te voorkomen: iemand die niets heeft besteld hoeft een pakket niet aan te nemen. Iemand moet nooit zijn of haar bankpas afgeven aan een bezorger. De pincode dient altijd geheim te blijven.

Bejaarden

De politie vraagt mensen met bejaarde ouders hen te wijzen op deze vorm van oplichting. Mensen die slachtoffer zijn geworden van deze vorm van oplichting dienen onmiddellijk hun bankrekening te blokkeren en zich bij de politie te melden om aangifte te doen.