Geen vuurwerkshow

Geen vuurwerkshow

Vervolg van voorpagina.

De gemeente wilde de centrale vuurwerkshow organiseren om een mooie afsluiting van het jaar te realiseren zonder dat er vuurwerkslachtoffers, schade of andere narigheid mee gepaard gaan. De beoogde plek voor de show was de Venserkade/Loswal. Burgemeester Boog: “Het is jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen. We hadden een mooi alternatief voor het afsteken van vuurwerk willen bieden, want dat levert inmiddels zo veel maatschappelijke schade en overlast op dat serieuze beperkingen nodig zijn. Vanwege de oplopende coronacijfers vonden we het helaas niet raadzaam om door te gaan om een evenement te organiseren dat mogelijk veel publiek zou trekken.”
Op dit moment geldt er voor Diemen geen totaalverbod op het afsteken van vuurwerk, maar een aantal vuurwerkproducten mag niet meer afgestoken en verkocht worden. Het gaat dan onder andere om knalvuurwerk en vuurpijlen. Het is nog onduidelijk hoe ver het landelijke verbod van consumentenvuurwerk zal gaan rond de komende jaarwisseling. Het kabinet kan mogelijk nog besluiten tot een totaalverbod voor deze jaarwisseling, net zoals vorig jaar.
In Diemen geldt verder voor een aantal zones dat er geen vuurwerk mag worden afgestoken. Die vuurwerkvrije zones liggen rond winkelcentra, zorginstellingen, scholen, ov-voorzieningen als stations, bus- en tramhaltes, de kinderboerderij, maneges, parkeerterreinen, het gemeentehuis, het politiebureau en de brandweerkazerne. Die beperkingen zijn nodig om overlast in de buurt van kwetsbare mensen, dieren en essentiële gebouwen te voorkomen.
Boog: "Ik hoop dat dit de laatste jaarwisseling is waarbij we nog zo veel last hebben van het coronavirus. En dat we volgend jaar wel met een mooie show de komst van een nieuw jaar kunnen inluiden. Ik snap dat dit een fikse tegenvaller is en ik roep de inwoners van Diemen toch op om zich aan de spelregels te houden, zowel op het gebied van corona als die over vuurwerk. Laten we volhouden en uitkijken naar een beter 2022.”