De horeca moet om 20.00 uur dicht.
De horeca moet om 20.00 uur dicht.

'Milde' lockdown' treft de horeca keihard

DIEMEN De coronamaatregelen die het kabinet heeft afgekondigd hebben grote gevolgen voor de samenleving: de horeca moet om 20.00 uur dicht en gasten moeten zitten, niet-essentiële winkels dienen om 18.00 uur te sluiten, er is geen bezoek toegestaan bij sportwedstrijden en het advies is om thuis niet meer dan vier mensen te ontvangen

Natasha Verheij is samen met haar man Jos Mooij eigenaar van Het Wapen van Diemen.  Zij is tevens bestuurslid van de afdeling Amstelland van de Koninklijke Horeca Nederland. "Dit nieuws is keihard aangekomen en heeft grote gevolgen voor alle horecaondernemers in Nederland."

Zij is overigens blij dat het kabinet heeft besloten om de sluitingstijd van de horeca niet om 19.00 uur, maar om 20.00 uur te laten ingaan. "Dat biedt onze gasten de mogelijkheid om toch van een diner te genieten. Een aantal van onze gasten heeft hun dinerafspraak naar voren gehaald. Zij komen nu om 16.30 in plaats van om 18.00 uur. Maar wij hebben nu al te maken met een aantal afzeggingen: er zijn mensen die door de maatregelen toch bang zijn geworden en niet naar de horeca willen. Maar er zijn ook mensen die verwachten dat deze lockdown langer gaat duren. Er hebben bijvoorbeeld mensen afgezegd die hier op Eerste Kerstdag zouden komen dineren. Wij zaten Eerste Kerstdag vol, maar er is nu weer plaats. Het is ook jammer voor de teams van De Meeuwen. Een aantal teams speelde zaterdagavond een thuiswedstrijd in het zwembad. Maar na afloop konden zij niet gezellig samen wat drinken omdat wij toen gesloten waren."
Zij vindt het opmerkelijk dat het kabinet ervoor heeft besloten om de horeca opnieuw strenge beperkingen op te leggen. "Uit cijfers die Koninklijke Horeca Nederland heeft gepubliceerd blijkt dat een klein percentage van het aantal coronabesmettingen terug is te herleiden naar de horeca. Veel horecaondernemers hebben ook de afgelopen periode de toen geldende regels streng gehanteerd. Bij ons in de zaak wordt van iedere klant de QR-code gecheckt."
Peter Meijer, eigenaar van restaurant Le Bistro: "Ik vind dit heel erg. Afgelopen weekeinde heeft zo'n 40 tot 50 procent van onze gasten die hadden gereserveerd, afgezegd. Wij hebben mensen wel gevraagd of zij misschien eerder konden komen, maar niet iedereen was in die gelegenheid. De zaak liep de laatste tijd goed. Wij zaten regelmatig 's avonds vol. Wij vragen aan al onze gasten om een coronatoegangsbewijs en iedereen in onze zaak zit aan tafel. Niemand weet of de coronamaatregelen over drie weken inderdaad weer worden versoepeld. Maar het is voor de horeca een slecht moment, want de feestdagen komen eraan. Vorig jaar was de horeca tijdens de feestdagen gesloten. Wij zijn onze bezorgservice weer opgestart. Daar hebben wij vorig jaar een goede reputatie mee opgebouwd."
Daniel Beijnes, eigenaar van Café 't Pannetje & eetcafé 't Pannetje, vindt eveneens dat de horeca keihard wordt geraakt. "Wij hebben vanaf het begin aan alle gasten om de QR-code gevraagd. En dat zullen wij ook blijven doen. Wij zorgen er ook voor dat al onze gasten een zitplaats krijgen. Bezoekers van de horeca dienen sinds zaterdag weer een zitplaats in te nemen. Onze gasten werken goed mee en verlaten onze zaak uiterlijk om 20.00 uur. Wij zijn weer gestart met onze bezorgservice en take away. Gasten kunnen van woensdag tussen 16.00 en 20.00 uur maaltijden afhalen of laten bezorgen. Ons eetcafé is van woensdag tot en met zondag open tot 20.00 uur. De keuken sluit om 19.30 uur. We hebben de dinnershow op zaterdag 27 november vervroegd. Die vindt nu plaats van 16.00 tot 19.00 uur. Er zijn dan optredens van Dave Miller en Hans van der Meer. Op zondag 28 november is er een pubquiz. Die duurt van 15.00 tot 17.30 uur."
Michiel Hatenboer, zakelijk directeur van Theater de Omval, is blij dat het theater open mag blijven. Grand-Café Blauw moet wel om 20.00 uur de deuren sluiten. Hatenboer: "Er is tot 18.00 uur een mondkapjesplicht bij alle verplaatsingen in het gebouw. Op dinsdag en donderdag geldt die mondkapjesplicht tot 15.30 uur, omdat er die middagen een filmvoorstelling is. Na 18.00 uur en op dinsdag en donderdag vanaf 15.30 uur geldt een verplicht coronatoegangsbewijs in het hele gebouw. Mondkapjes zijn dan niet meer verplicht, maar we raden iedereen wel aan om dan waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden. Vergaderingen en niet-culturele bijeenkomsten mogen na 18.00 uur niet worden gehouden. Dat geldt ook voor politieke bijeenkomsten. Culturele activiteiten, repetities, etc. kunnen wel na 18.00 uur plaatsvinden. Voorbeelden hiervan zijn de Diemer Harmonie en de Muziekschool Diemen. Zij dienen zich uiteraard wel aan de coronaregels te houden. Grand-Café Blauw moet net als de overige horeca om 20.00 uur sluiten. Onze film- en theaterdiners kunnen daarom gewoon doorgaan. Na 20.00 uur is onze horeca alleen geopend voor drankjes 'to go'. Drankjes mogen mee naar de zalen worden genomen, dus ook naar de theaterzaal. De drankjes kunnen alleen niet worden opgedronken in ons café of op het terras."