Afbeelding

Vrijspraak voor vrouw bij wie kilo cocaïne werd aangetroffen

Algemeen

Diemen - De veertigjarige vrouw uit Diemen bij wie in 2016 een kilo coke in haar huis werd aangetroffen is daarvan vrijgesproken. 

De rechtbank deed vandaag direct uitspraak in haar zaak. Zij gelooft de verklaring van de vrouw dat de coke niet van haar was. Daarmee haalde het Openbaar Ministerie bakzeil, die eiste een taakstraf van 120 uur waarmee zij ook de lange tijd dat het geduurd had voordat de zaak werd behandeld en waar nauwelijks een verklaring voor was, verdisconteerde. Opmerkelijk was dat de rechtbank aan de vrijspraak toevoegde dat zij grote vermoedens heeft dat de coke toebehoort aan de man die in haar woning sliep die nacht. Opgelucht liep de vrouw de rechtszaal uit.

Verbijsterd en ook geëmotioneerd was de veertigjarige toen ze een maand geleden de dagvaarding op de mat kreeg, waarop de beschuldiging stond van het bezit van een kilo coke: „Ik heb mijn leven op orde en ben vijf jaar verder, opleiding gedaan en leuk werk als kraamverzorgster. Ik heb al die toestanden achter me kunnen laten. En dan krijg je zo’n brief!”

De coke was in november 2016 bij haar in Diemen aangetroffen nadat de politie een tip had gekregen van de criminele inlichtingendienst dat een man waartegen enkele drugsgerelateerde verdenkingen liepen bij de vrouw op bezoek was. De dag erop viel de politie het huis binnen en trof de man en de drugs aan. De man ontkende dat het zijn drugs waren. De Diemense was die ochtend met haar moeder al vroeg vertrokken naar een ziekenhuisafspraak.

De Diemense verklaarde voor de rechtbank exact hetzelfde als dat ze vijf jaar geleden aan de politie had verteld: “Die man zag ik toentertijd als mijn broertje. Hij vroeg of hij kon slapen. Natuurlijk. Ik moest die ochtend met mijn moeder naar het ziekenhuis. Toen ik om half twee ‘s middags thuis kwam stond de straat blauw van politie en bleek er een kilo coke te zijn aangetroffen in de kast in mijn slaapkamer.”

De coke was verpakt in de plastic tas van de supermarkt Deen. De veertigjarige werd daarop aangehouden omdat er vingerafdrukken van haar op de supermarkttas waren aangetroffen. “Dat kan natuurlijk, want ik gebruik die tassen voor boodschappen. De Deen is bij mij om de hoek. Maar die drugs zijn niet van mij. Iedereen kan het in die tas hebben gedaan. Het lag er niet toen ik ‘s ochtends wegging. Anders had ik het gezien.”

Voor de Diemense trad een hele nare onzekere periode aan, waarbij ze nauwelijks de deur uitkwam omdat iedereen haar aansprak op wat er gebeurd was. Met de vriend die in haar huis was die nacht heeft ze alle contacten verbroken. De vriend is later wel vervolgd en veroordeeld in een groot drugsonderzoek. Van de kilo drugs is hij vrijgesproken.

Inmiddels vijf jaar later woont de vrouw nog steeds op dezelfde plek: “Ik moest een contract ondertekenen bij de burgemeester dat ik me vijf jaar rustig zou houden. Geen politiecontact en geen overlast, helemaal niets, anders zou ik mijn huis kwijtraken Dat was best moeilijk met kinderen in huis. Maar het is gelukt.”