Anja van Diemen van Salon van Diemen.
Anja van Diemen van Salon van Diemen.

Wennen aan strengere coronamaatregelen

DIEMEN Het is sinds zaterdag weer verplicht om onder meer in winkelcentra een mondkapje te dragen. Ook moeten de QR-code en het legitimatiebewijs op meer plekken worden getoond.

Het viel begin deze week op dat een aantal mensen dat in winkelcentrum Diemerplein boodschappen deed geen mondkapje droeg. We vroegen het twee dames. Zij vertelden dat dit niet was om een statement te maken. Ze waren hun mondkapje simpelweg vergeten. We zagen ook mensen die zich pas realiseerden toen zij in de gang van het winkelcentrum liepen dat het weer verplicht is om een mondkapje te dragen. Zij grepen naar hun zak en pakten een mondkapje. Het is even wennen dat de coronamaatregelen weer strenger zijn geworden. Zo is er ook het advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden en minimaal de helft van de week thuis te werken. Maar er zijn veel mensen die een beroep uitoefenen dat het niet mogelijk maakt om thuis te werken.

Niet alleen de klanten van winkels dienen een mondkapje te dragen. Het personeel van de winkels draagt ook weer mondkapjes. Dit geldt uiteraard ook voor mensen die een contactberoep uitoefenen, zoals kappers.

Personeel van horecazaken dient niet alleen gasten die de horecazaak betreden om een QR-code en een legitimatiebewijs te vragen, maar ook gasten die plaatsnemen op het terras.

Natasha Verheij, samen met haar man Jos Mooij eigenaar van het Wapen van Diemen: "Wij vragen aan iedereen die hier binnenkomt of op het terras plaatsneemt om de QR-code en een legitimatiebewijs. Vrijwel alle gasten hebben hier begrip voor. Ze kennen de regels. Er zijn zelfs mensen die ons hebben gebeld om te vragen of wij bezoekers om de QR-code vragen. Zij vinden dat een veilig gevoel. Toen wij dat bevestigden, zijn zij hier komen eten."

Daniel Beijnes, eigenaar van Café 't Pandje: "Wij vragen onze gasten om een QR-code en legitimatiebewijs. Zo'n 95 procent van de gasten heeft hier begrip voor. Tot voor kort moesten wij alleen gasten die de zaak binnenkwamen om hun QR-code en legitimatie vragen. Sinds zaterdag ook aan gasten die plaatsnemen op het terras."

Ook sporters, begeleiders en bezoekers van binnensportaccommodaties dienen een coronatoegangsbewijs en legitimatiebewijs te tonen. Jos Muller, manager Sportzaken van de gemeente Diemen: "De sportverenigingen die gebruikmaken van Sporthal Diemen controleren zelf op de QR-code. Het gaat om sv Zeeburg, Smashing '72 en Blue Stars. Ik heb begrepen dat het goed gaat. De sporters en bezoekers van de wedstrijden weten dat ze een QR-code moeten laten zien."

Personeel van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran controleert bij de ingang de QR-code van personen van achttien jaar en ouder die voor zwemlessen of recreatief zwemmen komen. Ook dit levert tot nu toe weinig problemen op. Met het bestuur van zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen heeft de gemeente afspraken gemaakt. De waterpoloteams spelen hun thuiswedstrijden vaak in de avonduren, op een tijdstip dat het sportcentrum over weinig personeel beschikt. Muller: "De waterpolospelers en begeleiders van De Meeuwen en hun tegenstanders betreden het sportcentrum dan via Het Wapen van Diemen. Personeel van Het Wapen van Diemen controleert dan de QR-codes. Dat doen zij ook bij hun gasten."