Imke Tegels.
Imke Tegels.

‘Energiecoaches in spe leren veel tijdens de cursus’

Algemeen

DIEMEN - De gemeente Diemen is een energiecoachteam aan het samenstellen. Energiecoaches helpen mensen hun energiekosten te verlagen met slimme maatregelen.

Imke Tegels is de trainster die binnenkort Diemense energiecoaches in spe gaat opleiden. Zij vertelt over het nieuwe initiatief.

Imke Tegels: “De gemeente Diemen vindt het belangrijk om inwoners bewust te maken van de mogelijkheden om energie te besparen en daarmee ook de energierekening omlaag te krijgen. Daarnaast is het natuurlijk voor ons allemaal belangrijk om de CO2-uitstoot terug te dringen. Zo heb je een win-winsituatie, goed voor portemonnee én het klimaat.”

Zij heeft door de jaren heen honderden energiecoaches opgeleid. “Het is altijd heel gezellig. We zitten normaal gesproken rond één grote tafel, dat was natuurlijk een lange tijd anders door corona. Toen was het digitaal of met de tafels ver uit elkaar, maar nu kunnen we elkaar weer fysiek treffen. Omdat we eigenlijk alle kennis in opdrachten verwerken en die opdrachten weer in twee of drietallen uitvoeren, leer je elkaar snel kennen en overleg je veel. Daarnaast is het onderwerp waar we het over hebben natuurlijk heel huiselijk, daar kan iedereen vanaf het begin af aan over meepraten. Het is dus zeker niet moeilijk. Het gaat over je eigen huis, je eigen gedrag en gewoontes. Het is erg leuk om je eigen gedrag en gewoontes terug te horen bij anderen. Dat is best leuk om te ontdekken. We bespreken ook de energierekening. Die is best even lastig omdat er zoveel getallen op staan. Maar als je er even echt samen naar kijkt, is ook die goed te doen.”

De redenen waarom mensen zich aanmelden om energiecoach te worden verschillen. “Mensen willen andere mensen graag helpen. Of ze doen het voor het klimaat, maar ook om nieuwe mensen te leren kennen. Of ze hebben tijd over en willen die graag nuttig besteden. Iedereen heeft zijn eigen reden om fanatiek mee te doen.”

Lees verder in de digitale editie