Volkstuinen

Vervolg van voorpagina.

In die brief wordt namens de eigenaar aangegeven dat de huur per 1 januari 2022 wordt opgezegd en de volkstuinen daarna worden ontruimd. De eigenaar wil op die plek woningen bouwen. Wilma Iemenschot, voorzitter van ONA: "Het gaat om zo'n vijftig volkstuinen (het perceel A 4707). Dit valt ons koud op het dak en wij verzetten ons hiertegen. Wij hebben een advocaat in de arm genomen."
De gemeenteraad heeft donderdag unaniem een motie van de Ouderenpartij Diemen aangenomen waarin het college van B en W wordt verzocht om zich tot het uiterste in te spannen om de volkstuinen van ONA langs de wijk Buitenlust en de spoorbaan te behouden en de huidige bestemming en het huidige gebruik te handhaven. Wethouder Lex Scholten van Ruimtelijke Ontwikkeling en Grondzaken geeft aan dat de eigendomsrechten van de grond waarop de volkstuinen zijn gevestigd worden betwist. Scholten: "In 2001 heeft de NS in het hele land gronden langs spoorrails verkocht. De gemeente Diemen heeft onder meer de grond gekocht waarop de volkstuinen van ONA liggen, heeft het huurcontract tussen ONA en NS overgenomen en incasseert al jaren de huur. Wij hebben een jaar of vijf geleden een nieuwe huurovereenkomst met ONA afgesloten. Uit informatie van het kadaster blijkt dat de NS in 2014 enkele honderden stukken grond in Nederland verkocht - waaronder het stukje in Diemen - aan een ondernemer in Zwolle. Dat kon gebeuren omdat de transactie uit 2001 niet goed verwerkt is in het kadaster. Die ondernemer heeft huurders van volkstuinen de huur opgezegd. Deze zaak zal op termijn voor de rechter komen omdat de gemeente van mening is dat zij eigenaar van die grond is." Overigens staat het bestemmingsplan op die plek geen woningbouw toe.


Comité stopt

DIEMEN Het Comité Hoogbouw Nee, dat zich jaren heeft verzet tegen de nieuwbouwplannen voor de Arent Krijtsstraat 1, is ermee gestopt.

De Raad van State ging onlangs akkoord met het bouwplan in de Arent Krijtsstraat. "Inmiddels hebben wij een uitspraak van de Raad van State en zoals verwacht, in dit op welhaast communistische wijze geregeerde land, trekken de omwonenden aan het kortste eind. Diemen is overgeleverd aan investeerders en bouwbonzen, niet gehinderd door een gemeenteraad met een overdaad aan kennis of visie."