De woningen bij de keerlus van lijn 19.
De woningen bij de keerlus van lijn 19. Foto: Trudy Kroese

Politieke partijen: zorgen om woningmarkt

De fracties in de gemeenteraad hebben tijdens de algemene beschouwingen hun visie op de ontwikkelingen in Diemen gegeven. De fractie van het CDA was niet aanwezig. De algemene beschouwingen vonden plaats tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering over de begroting van 2022. De gemeenteraad vergadert vanavond opnieuw over de begroting.

DIEMEN De fractie van de VVD stelde tijdens haar algemene beschouwingen een aantal prioriteiten: de inwoners van Diemen serieus nemen, veiligheid, wonen en de energietransitie.

De VVD is van mening dat de gemeente bewoners in een vroeg stadium moet betrekken bij projecten. Fractievoorzitter Bert Timmer: "Participatie betekent voor ons bewoners in een vroeg stadium betrekken bij projecten. Goed luisteren. Elkaar respecteren. Niet schromen om plannen aan te passen als Diemenaren laten weten het graag anders te zien. Want Diemen maken we met elkaar. En dus niet bewoners zaken door de strot duwen, maar samen met de bewoners plannen maken. Helaas is in onze ogen en in de ogen van de bewoners de participatie met betrekking tot bijvoorbeeld Buitenlust te laat op gang gekomen. De participatie sloeg dood."

De VVD vindt veiligheid ook een prioriteit. "Hierdoor wordt Diemen fijner om te wonen, komen er huizen vrij voor hen die er recht op hebben en daardoor kunnen we de 'postzegelstukjes' groen in de wijken behouden voor recreatie, sport en spel." De VVD ondersteunt Scheerlicht en vraag verder aandacht voor fraude en cybercriminaliteit onder meer gericht op ouderen, dat er aandacht is voor het voorkomen van woninginbraken en het aanpakken en opsporen van daders. De VVD blijft voorstander van het realiseren van woningen met een middeldure huur. "Dat heeft een positief effect op de doorstroming."

"Bij de realisatie van woningen moet de nadruk liggen op middeldure huur. In Diemen is de laatste 10 jaar vooral gebouwd in het dure koopsegment en dure huur. Wat ons betreft moeten we geen inhaalslag uitvoeren door bestaande wijken te belasten met sociale huurwoningen. Het realiseren van middeldure huur bevordert de doorstroming vanuit sociale huurwoningen die daarmee vrijkomen. Daar komt bij dat voor Diemen en directe omgeving waar Diemen ook voor bouwt het percentage sociale huurwoningen al hoog is."

GroenLinks

De fractie van GroenLinks pleit voor een groener en duurzamer Diemen. De partij is blij met de eerste sociale huurwoningen die dit jaar zijn opgeleverd in Plantage de Sniep en kijkt uit naar de verdere oplevering en de bouw van sociale huurwoningen in Holland Park West. Fractievoorzitter Hilda van 't Riet: "Hiermee is het knelpunt van beschikbare betaalbare woningen uiteraard niet opgelost, maar we dragen wel letterlijk wat steentjes bij aan het huisvesten van mensen die al lange tijd op de wachtlijst staan. Ook de nieuwe huisvestingsverordening draagt eraan bij dat woningen gebruikt worden voor wonen en dat ongewenst gebruik steeds verder wordt teruggedrongen. GroenLinks is er al jaren duidelijk over: wij zijn voor verdichting en niet voor bouwen in ons buitengebied. Dit betekent niet dat we elk stukje Diemen binnen de bebouwde ruimte vol willen bouwen, want een groene leefomgeving is ook van groot belang. Wel vinden wij dat we daar waar zich kansen voordoen, zo veel mogelijk moeten inzetten op betaalbare woningbouw, zowel sociale als middeldure huur, om de doorstroming te bevorderen en zo veel mogelijk inwoners van geschikte woonruimte te voorzien."

Partij van de Ouderen

De Partij van de Ouderen vroeg aandacht voor de energiearmoede. Fractievoorzitter Peter Prins vertelde dat volgens een recent TNO-rapport 550.000 mensen in Nederland in energiearmoede leven. Omgerekend zou dat in Diemen om zo'n 1.000 inwoners kunnen gaan. Hij wees erop dat mensen die met hoge energiekosten kampen meestal in een huis wonen dat niet goed is geïsoleerd en een laag inkomen hebben. "40% van deze energiearme huishoudens heeft een inkomen uit bijstand of andere sociale voorziening en 40% leeft van een pensioen of AOW. 48% van alle huishoudens woont in een slecht of matig geïsoleerd huis, maar kan daar zelf niets aan doen. Ze zijn afhankelijk van hun verhuurder, in 75% van de gevallen een woningcorporatie."

D66

D66 stelde dat bouwen de enige échte oplossing is voor het woningtekort in Diemen. Fractievoorzitter Rick Poelwijk is mening dat de gemeente haar best doet: "Holland Park groeit met gestage stappen verder en begint steeds meer een eigen karakter te krijgen. Aan de andere kant van de Bergwijkdreef liggen plannen om de campus uit te breiden zodat ook studenten en net afgestudeerden in Diemen terecht kunnen. Over dit soort projecten zijn we het vrijwel allemaal eens."

"Daar blijven we in Diemen ons best voor doen. Tegelijkertijd blijft bouwen binnen bestaande wijken een heikel onderwerp. D66 vindt het belangrijk om goed te blijven kijken naar het evenwicht tussen bebouwing en groen, maar met zo'n groot woonprobleem zouden wij het kortzichtig vinden om de optie uit te sluiten."

"Toch is bouwen alleen niet genoeg, daar hoort het voeren van goed woonbeleid bij. Diemen is geen eiland: de problemen die we hier zien spelen in de hele regio. Dat is dan ook het niveau waarop wij vinden dat we afspraken moeten maken met elkaar. Zo is er bijvoorbeeld de nieuwe woonruimteverdeling die volgend jaar ingaat, waarmee we de schaarse sociale huurwoningen die er zijn eerlijker gaan proberen te verdelen. Als regio hebben we nu ook de ruimte gekregen om meer sociale huurwoningen met voorrang aan eigen inwoners toe te kennen. D66 wil dat daar zo veel mogelijk gebruik van wordt gemaakt. En wat ons betreft trekken we ook regionaal op bij het invoeren van de opkoopbescherming, waarmee we ervoor kunnen zorgen dat investeerders niet hele blokken woningen opkopen voor de verhuur. Tenslotte willen we ook dat de doorstroming verbetert: zo staan wij achter het voornemen om ons aan te sluiten bij de regeling 'van groot naar beter'. Daarbij worden bijvoorbeeld senioren die nu een grote eengezinswoning huren, aangemoedigd om te verhuizen naar een meer passende woning, met behoud van de oude huurprijs en een tegemoetkoming in de verhuiskosten. Met deze combinatie van bouwen en beter woonbeleid moeten we zorgen voor meer passende woningen."

Onafhankelijke Partij Diemen

De Onafhankelijke Partij Diemen wil dat er betaalbare huisvesting komt voor doelgroepen zoals Diemense jongeren, gescheiden inwoners van Diemen, studenten en statushouders. De partij is voorstander van bouwen aan de randen van Diemen, maar is van mening dat de gemeente heeft gekozen voor de 'landelijke GroenLinks partijopgave van stedelijke verdichting'. 

De Onafhankelijke Partij Diemen is eveneens voorstander van tiny houses en stelt dat de inhaalslag met het bouwen van sociale huurwoningen maar een klein effect heeft op het probleem van woningzoekenden in Diemen. Slechts een beperkt deel van die woningen kan aan woningzoekenden in Diemen worden toegewezen. Fractievoorzitter Jan Sikking: "Als binnenkort 106 sociale huurwoningen direct alleen aan onze bewoners toegewezen worden, dan zouden hopelijk alle urgente woningzoekenden uit Diemen in één klap uit hun benarde situatie geholpen zijn. Maar hebben we nu zoveel urgente woningzoekenden? Sociale woningen zouden naar behoefte regelmatig vrij moeten komen en niet in één keer, zodat de sociale huurwoningen niet uitgegeven gaan worden aan gemeenten in de regio die niet in verhouding bijbouwen."

PvdA

De fractie van de PvdA vindt het van groot belang dat er in Diemen voldoende betaalbare huizen zijn. Fractievoorzitter Sofie Kuilman: "De afgelopen jaren vonden duizenden mensen een huis in Diemen. Of beter gezegd: een thuis. Want een huis is zo veel meer dan een dak boven het hoofd. Het is een plek om tot rust te komen na een lange werkdag, om samen te zijn met vrienden, om verjaardagen te vieren met familie. We zijn trots op de ontwikkelingen die Diemen heeft doorgemaakt als het gaat om woningbouw. Maar ondanks alle woningen die er gebouwd zijn en alle nieuwe Diemenaren die hier hun thuis vonden, vallen nog te veel mensen tussen wal en schip. De bouwlocaties liggen niet meer voor het oprapen. De PvdA vindt dat op de plekken waar nog gebouwd kan worden we streng moeten reguleren. Dat betekent dat we vastleggen wat voor woningen er gebouwd worden, met nog meer accent op sociale en middeldure huur. En het betekent ook dat we alle instrumenten die beschikbaar zijn om te voorkomen dat woningen als een beleggingsobject gebruikt worden, moeten inzetten. Dat doen we met een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw. En als het aan de PvdA ligt voeren we zo snel als het kan een opkoopbescherming in voor bestaande woningen. De PvdA is voor het beteugelen van de vrije markt. Wonen is geen verdienmodel, maar een eerste levensbehoefte. De woningcrisis oplossen kunnen we echter niet alleen. Dat vraagt ook inzet van andere gemeenten, de provincies en het nieuwe kabinet."

Ons Diemen

De fractie van Ons Diemen maakt zich zorgen over het feit dat steeds meer mensen het vertrouwen in de politiek kwijt raken. Fractievoorzitter Wim Advokaat: "Hele groepen inwoners worden gevoelsmatig opzij geschoven. Vragen en vraagtekens over onze democratie groeien. Buitenlust is nu een vergrijsde wijk. Maar uit de samenstelling en ontwikkeling van de wijken weten we dat op een gegeven moment er weer jonge gezinnen zich daar gaan vestigen. Meestal leidt dat tot een toename van het aantal kinderen. Deze door infrastructuur geheel ingesloten wijk ontnemen wij het groen en het speelveld voor de toekomstige jeugd. Naar onze mening heeft het college zich vooral gericht op de korte termijn en ad-hocbeslissingen. Er is nu een probleem en dat is een tekort aan sociale woningen. Dus zoeken we een plek waar we nog kunnen bouwen. Zoals speelveldjes of groen. Met uitzondering van Spoorzicht, want dat is onderling afgesproken. Dat kenmerkt het kortetermijndenken van dit college. Er wordt voorbijgegaan aan hoe wijken zich in de toekomst ontwikkelen en dat een langetermijnvisie op de groei nodig is. Uit de enquête voor de omgevingsvisie blijkt dat een meerderheid tegen de verstedelijking van Diemen is. Daarbij geeft 59% aan dat het behoud en uitbreiding van groene leefomgeving belangrijker is dan het bouwen van extra woningen binnen de wijken."